Guvernul doreşte simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare
alte articole
Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie 2012 – 2015, care are ca premise stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, cu accent pe prevenţia şi educaţia funcţionarilor, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Strategia va fi înaintată Parlamentului, prin intermediul coaliţiei de guvernare, cu propunerea ca Legislativul să adopte o declaraţie prin care să-şi asume obiectivele documentului guvernamental.
Unul dintre obiectivele Strategiei este protecţia mecanismelor prin care sunt semnalate cazuri de corupţie sau posibile cazuri de corupţie, înainte ca acestea să se întâmple. Diferenţa dintre această strategie şi cele anterioare, constă în caracterul comprehensiv, integrat şi cel de generalitate, a explicat Cătălin Predoiu.
„Prevenţia presupune o educaţie a angajaţilor din sistemul public, o conştientizare a caracterului nociv al corupţiei, atât pentru instituţie şi societate, cât şi pentru propria persoană care săvârşeşte fapte de corupţie. Cu alte cuvinte, este o mutaţie calitativă în politicile şi acţiunea anticorupţie: trecem de la simpla depistare, respectiv investigare, pedepsire a faptelor de corupţie, la un efort mai larg de prevenire şi de educaţie a angajaţilor din instituţiile publice, în sensul respingerii faptelor de corupţie”, a explicat ministrul Justiţiei.
Strategia asigură implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană, în sensul elaborării unui cadru comprehensiv şi multidisciplinar, care să vizeze toate puterile statului, deci, atât executivul, cât şi legislativul şi puterea judecătorească, dar şi autorităţile locale, mediul de afaceri şi societatea civilă.
„Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume, în mod formal, obiectivele strategiei şi să le implementeze, întrucât recomandarea în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost în sensul că nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De altfel, în cadrul dezbaterii publice, Parlamentul a fost reprezentat, în cadrul şedinţelor tehnice de lucru, şi şi-a asumat la nivel tehnic aceste obiective”, a adăugat ministrul Justiţiei.
"Este un astfel de obiectiv - simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. Sunt convins că, subsecvent acestei declaraţii pe care o preconizăm, Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii"
"Este un astfel de obiectiv - simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. Sunt convins că, subsecvent acestei declaraţii pe care o preconizăm, Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii", a mai afirmat ministrul.
Simplificarea face referire şi la accelerarea procedurilor de analiză şi soluţionare a cererilor formulate de organele judiciare în cazuri în care sunt implicaţi senatori sau deputaţi.
"Simplificarea presupune şi o accelerare, dar cred că acest lucru poate fi stabilit doar de Parlament. Noi, ca minister, nu putem decât să sprijinim tehnic un astfel de proces. Nu aş dori să antamez soluţiile care rămân în puterea suverană a Parlamentului", a explicat Cătălin Predoiu.