Preda: Replica la cererea lui Barroso este inadecvată
alte articole
Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a etichetat sâmbătă, pe blogul personal, ca fiind "inadecvat" răspunsul Guvernului la scrisoarea liderului CE, Jose Manuel Barroso, răspuns care arată un premier fie "naiv", fie care "apasă pedala naţionalistă",
“Egal cu sine însuşi, Victor Ponta a reacţionat la solicitarea lui J.M.D. Barroso, care-i scria că Guvernul trebuie să livreze cât se poate de repede listele electorale la CCR, afirmând că preşedintele Comisiei nu ştie că există un termen fixat de judecătorii Curţii. Din două, una: ori premierul e atât de naiv încât crede că Barroso nu a aflat ce termen a fixat CCR atunci când a solicitat ca Ponta să se grăbească; ori, dimpotrivă, el înţelege foarte bine solicitarea preşedintelui Comisiei, dar vorbeşte exclusiv pentru publicul român, apăsând pedala naţionalistă. Oricum ar fi, replica e inadecvata (…) E regretabil că nimeni din USL – de pildă, vreunul dintre deputaţii europeni ai celor doua partide componente – nu îi atrage atenţia lui Victor Ponta asupra autorităţii politice a Comisiei", a declarat Preda.
El a precizat că Barroso nu va uita cererile adresate Guvernului Ponta şi reacţia cabinetului USL nu trebuie să fie dictată de vreo "pasiune egoistă" sau de "îngustimea ambiţiei unei caste partizane". "Barroso nu va uita niciuna din solicitările adresate Bucureştiului (…) Guvernul e obligat să renunţe la abordarea pasională şi personalizată a crizei politice pe care a provocat-o. E nevoie de un comportament în care logica legal-instituţională să nu fie afectată de vreo pasiune egoistă. Acum, mai mult decât oricând, e nevoie de oameni de stat, demni şi curajoşi, nu de spirite slugarnice. Acum, mai mult decât oricând, acţiunea trebuie orientată de spiritul public, nu de îngustimea ambiţiei unei caste partizane", a punctat prim-vicepreşedintele PDL.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care îşi exprimă îngrijorarea ”profundă” în legătură cu recentele evoluţii privind validarea referendumului de către Curtea Constituţională şi cere trimiterea "listelor electorale relevante" către CCR. ”Ţin să exprim îngrijorarea Comisiei Europene privind acuzaţiile de presiuni şi intimidare la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale care ne-au fost aduse în atenţie”, se arată în scrisoarea lui Barroso către şeful Guvernului român. ”Sper că d-voastră şi Guvernul dvoastră veţi lua, în interesul României şi al cetăţenilor săi, deciziile necesare pentru a implementa angajamentele pe care le-aţi luat”, a mai spus liderul Comisiei Europene, care îşi exprimă ”profunda îngrijorare” faţă de scandalul din jurul listelor electorale. ”Este crucial ca Guvernul român să dea un răspuns fără întârziere solicitărilor Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte transmiterea listelor electorale astfe încât Curtea să poată lua o decizie definitivă privind referendumul cât mai curând posibil”, afirmă Jose Manuel Barroso.
Guvernul a răspuns oficial că informaţiile CE sunt "incomplete". "În ceea ce priveşte măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea Constituţională, este evident că informaţiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face în termenul stabilit de Curtea Constituţională. Subliniem că există un termen fixat prin decizie a Curţii (31 august a.c.) pentru a primi listele şi nu există niciun indiciu care să infirme dorinţa de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca preşedintele Barroso să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constituţională", se arată în răspunsul Guvernului.