Prăpădul după Irma: 7 milioane de case rămase fără electricitate
alte articole
Rezidenţii statului american Florida şocaţi de uraganul Irma s-au întors luni la casele lor, în timp ce furtuna, care a scăzut cu mult în intensitate, a avansat spre interiorul continentului, lăsând fără electricitate peste jumătate din locuitorii statului. De asemenea, numeroase străzi au fost acoperite de apă în oraşele Orlando şi Jacksonville, dar şi în zonele de coastă din Georgia şi Carolina de Sud.
Retrogradat la o furtună tropicală luni dimineaţă, uraganul Irma a fost considerat ca fiind unul dintre cele mai puternice uragane din Atlantic înregistrate până în prezent înainte să lovească Florida Keys duminică, să se deplaseze înspre nord de-a lungul liniei de coastă şi apoi să pătrundă pe continent, provocând haos pe o zonă mare a teritoriului celui de-al treilea cel mai populat stat american.
Totuşi, nivelul pagubelor produse în Florida şi statele americane învecinate pălesc în comparaţie cu distrugerile provocate de Irma pe când avea puterea unui uragan de categoria 5 în anumite părţi din zona Caraibelor, unde furtuna a ucis aproximativ 40 de persoane – cel puţin 10 dintre ele în Cuba – înainte să se îndrepte spre Florida.
Una dintre cele mai mari probleme provocate de Irma constă în penele de curent, autorităţile raportând că aproximativ 7,4 milioane de locuinţe şi firme au rămas fără electricitate în Florida şi statele învecinate. Autorităţile au precizat că ar putea dura câteva săptămâni până la reluarea deplină a serviciilor.
În ceea ce priveşte victimele, în statul Florida a fost raportat decesul a cel puţin 2 persoane în accidente rutiere. În acelaşi timp, experţii în asigurări au declarat că pagubele materiale se ridică în acest stat la o sumă cuprinsă între 20 şi 60 miliarde de dolari.