Irma, Katia şi José: trei uragane active în acelaşi timp în Atlantic
alte articole
Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din SUA (National Hurricane Center/NHC), José s-a transformat cu câteva ore în urmă într-un uragan şi se află în estul Atlanticului unde activează deja Irma. La vest de Irma, în apele din Golful Mexic, furtuna Katia a ajuns, de asemenea, la categoria de uragan, iar în statul Veracruz autorităţile au alertat populaţia.
Toate acestea, la mai puţin de două săptămâni după ce uraganul Harvey de categoria 4 a lovit teritoriul Statelor Unite, provocând pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti în statul Texas.
Acesta este un sezon de uragane foarte activ şi dăunător, ca cel din 2005, în care uraganele Katrina şi Wilma s-au dezlănţuit provocând două dintre cele mai grave dezastre din istorie.
Mai mulţi oameni de ştiinţă îşi pun întrebarea de ce s-au format aceste 3 uragane în bazinul Atlanticului în acelaşi timp.
Rolul schimbărilor climatice
"Acest lucru nu este frecvent", a declarat pentru BBC World, John Morales, meteorolog şef la NBC, Miami. În ceea ce priveşte posibilele cauze, expertul a subliniat că "poate fi un lucru ocazional", dar care este influenţat şi de alţi factori.
"În acest an nu avem fenomenul El Niño, care tinde să crească cicloanele din Pacific, dar le diminuează pe cele din Atlantic", spune el.
El Niño ridică curenţii de aer cald în straturile superioare ale atmosferei "acoperind capul uraganelor". Astfel, El Niño împiedică ciclonii să preia forţa cu care Irma împinge acum.
În opinia lui Morales, pe lângă acest scenariu conjunctural ar putea exista şi alţi factori fundamentali relaţionaţi cu schimbările climatice.
"Cheia este temperatura mării: cu cât apa este mai caldă, cu atât mai mult se produce evaporarea sub formă de umiditate". Trebuie remarcat faptul că "umiditatea este cea care stimulează un uragan" şi că "o mare parte din încălzirea globală este preluată de mare".
Meteorologul explică faptul că "nu există un consens ştiinţific definitiv asupra incidenţei încălzirii globale în formarea acestor fenomene". Se crede totuşi că "într-o lume mai caldă vor fi mai puţine uragane, dar vor fi mult mai puternice".
Ciclonul uriaş
Juan Cárdenas, de la Global Forecast Center al The Weather Company, susţine că "datele empirice şi observarea fenomenelor nu arată că a existat o creştere a frecvenţei ciclonilor mai puternici".
Cárdenas citează datele din registrul NHC pentru a susţine că deşi se spune că "existenţa celor trei uragane active în acelaşi timp este neobişnuită, de fapt nu este neobişnuită, deoarece s-a întâmplă o dată la aproximativ cincisprezece ani".
În plus, Cárdenas afirmă că, înainte ca imaginile prin satelit să fie disponibile, era imposibil să se numere toate uraganele care se formau pe mare.
În cazul Irma, nu numai că este un ciclon uriaş comparabil, potrivit lui Morales, cu marele uragan care a avut loc în Miami în anul 1926, dar, acesta a venit la scurt timp după Harvey şi este însoţit de Katia şi José.
În ultimele ore, NHC a ridicat José la categoria 3 pe scara de intensitate Saffir-Simpson şi în prezent urmează traseul parcurs de Irma, deşi este încă departe de sol.
Katia, între timp, ameninţă statul Veracruz ca un uragan de categoria 1.