Praga: Mii de cehi au ieşit din nou în stradă împotriva noului ministru al Justiţiei
alte articole
Zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Cehe au protestat marţi, în cea de-a patra săptămână consecutiv, împotriva ministrului Justiţiei, care ar putea influenţa un caz infracţional împotriva premierului Andrej Babis, potrivit Reuters.
Manifestanţii susţin că acţiunile şi comentariile din trecut ale ministrului Justiţiei, Marie Benesova, au fost de partea lui Babis, un miliardar devenit politician care a fost acuzat că a folosit în mod ilegal fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro în scopul construirii unei staţiuni de lux pe terenul propriu în 2007. Premierul a negat acuzaţiile.
În calitate de membru al Parlamentului în 2017, Benesova a făcut parte dintr-un mic grup de legiuitori care nu a susţinut suspendarea imunităţii parlamentare a lui Babis în cazul fondurilor UE. În 2013, Benesova a îndeplinit funcţia de ministru al Justiţiei într-un guvern provizoriu numit de preşedintele Milos Zeman - un aliat al lui Babis.
Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Wenceslas din centrul capitalei Praga, unde este mai mult spaţiu, ca urmare a faptului că numărul participanţilor la protest s-a mărit. Organizatorii au estimat că la protest au participat 50.000 de persoane, numărul participanţilor depăşindu-l pe cel de la protestele precedente cu aproximativ 20.000 .
Mulţimea de manifestanţi a fluturat steaguri ale Republicii Cehe şi ale Uniunii Europene şi au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Nu puteţi distruge justiţia” sau “Îmi este ruşine de premierul meu”.
În pofida protestelor, Babis şi partidul ANO nu au suferit scăderi semnificative în sondajele de opinie înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din acest weekend, adunând aproximativ 30 de procente.
Procurorii, care pot opri cazul lui Babis înainte ca acesta să ajungă în instanţă, încă nu au luat o decizie după recomandările făcute de poliţie luna trecută ca Babis să fie judecat.
Predecesorul Benesovei a demisionat la o zi după ce poliţia şi-a încheiat investigaţia, declanşând temeri că în spatele demisiei s-ar putea să fi fost implicate presiuni politice.