Republica Cehă: Mii de persoane protestează împotriva desemnării unui ministru al Justiţiei apropiat de guvern

Protest în Praga împotriva numirii unui nou ministru al justiţiei apropiat de premierul ceh Andrej Babis, 29 aprilie 2019
Protest în Praga împotriva numirii unui nou ministru al justiţiei apropiat de premierul ceh Andrej Babis, 29 aprilie 2019 (Screenshot)

În Praga şi în alte oraşe din Republica Cehă, mii de persoane au ieşit luni în stradă pentru a protesta împotriva nominalizării Mariei Beneşova în funcţia de ministru al Justiţiei, potrivit Deutsche Welle.

Manifestanţii au declarat că Beneşova este mult prea apropiată de premierul miliardar Andrej Babis, care este acuzat că a abuzat de fonduri europene în scopul construirii unei staţiuni de lux pe terenul propriu în 2007.

De asemenea, manifestanţii se tem că acuzaţiile împotriva lui Babis ar putea fi ignorate, considerând că numirea Beneşovei îi este favorabilă.

Babis este suspectat că a folosit fonduri UE pentru a construi staţiunea Stork’s Nest şi o fermă în apropierea Pragăi. El a fost acuzat de poliţie în 2017.

Fostul ministru al Justiţiei Jan Knezinek a demisionat la începutul acestei luni, după ce poliţia a recomandat ca Babis să fie inculpat pentru presupusa escrocherie.

Preşedintele Milos Zeman, un aliat al lui Babis, o va propune marţi pe Beneşova pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Beneşova este a fost membră a Parlamentului din partea Partidului Social-Democrat (CSSD), care îl susţine pe Babis.

Anterior, Beneşova a votat împotriva unei cereri a poliţiei de a ridica imunitatea parlamentară a lui Babis.

Manifestanţii au fluturat steaguri cehe şi UE şi au strigat slogane precum: “Justiţie independentă”, “Nu suntem orbi”, “Dorim un guvern cinstit”.

Organizatorii au declarat că, pe lângă protestul din capitală, au avut loc evenimente similare în alte 100 de oraşe ale ţării.