Noi proteste în Republica Cehă. Zeci de mii de manifestanţi cer demisia ministrului Justiţiei

Manifestanţi cer demisia premierului ceh Andrej Babis şi a noului ministru al justiţiei în Praga, Republica Cehă, 6 mai 2019
Manifestanţi cer demisia premierului ceh Andrej Babis şi a noului ministru al justiţiei în Praga, Republica Cehă, 6 mai 2019 (Screenshot)

Pentru cea de-a doua săptămână consecutivă, zeci de mii de persoane au ieşit luni în stradă în Praga şi alte oraşe ale Republicii Cehe pentru a protesta împotriva premierului Andrej Babis şi a noului ministru al Justiţiei, potrivit Deutsche Welle.

Marie Benesova a fost numită în funcţia de şefă a Ministerului Justiţiei marţea trecută, după ce predecesorul ei a demisionat. Benesova va avea acum un control semnificativ asupra proceselor şi inculpărilor, inclusiv asupra unui caz infracţional care îl implică pe Babis.

Manifestanţii sunt îngrijoraţi că Benesova va încerca să îl protejeze pe premier sau să influenţeze cazul acestuia.

Organizatorii au estimat că cel puţin 20.000 de persoane s-au adunat luni în Piaţa Oraşului Vechi din Praga, mult mai mulţi decât în timpul protestului de săptămâna trecută, potrivit agenţiei de ştiri CTK.

Manifestanţii au afişat bannere care cereau demisia ministrului Benesova şi un sistem independent al justiţiei. În plus, ei au suflat în fluiere şi au scandat mesaje precum “Nu suntem orbi”.

De asemenea, mii de persoane au participat la proteste în alte oraşe majore ale ţării, inclusiv Brno şi Ostrava.

Babis acuzat de fraudă

Babis, cea de-a doua persoană bogată din Republica Cehă, este acuzat de abuzarea fondurilor UE pentru a construi o staţiune de lux în 2007 pe propriul său teren.

Poliţia a recomandat ca Babis să fie pus sub acuzaţie pentru fraudarea 2 milioane de euro din fonduri europene.