Cehia: Guvernul Babis supravieţuieşte votului de neîncredere. Proteste stradale

Premierul ceh Andrej Babis
Premierul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Mii de cehi au demonstrat vineri în capitala Praga după ce guvernul premierului Andrej Babis a supravieţuit unui vot de neîncredere declanşat de o investigaţie pentru fraudă, potrivit RFE/RL.

Partidele de opoziţie din Parlament au obţinut doar 92 din cele 101 voturi necesare pentru aprobarea votului. Social democraţii şi membrii Partidului Comunist au refuzat să voteze împotriva omului de afaceri miliardar.

Dar mii de persoane s-au alăturat protestelor din centrul istoric al oraşului, scandând slogane precum „Dorim un guvern decent” şi cerând demisia lui Babis.

„Guvernul ar trebui să fie condus de o persoană etică, morală şi cinstită, care are trecere chiar şi în rândul opozanţilor săi politici”, a afirmat Ivan Bartoş, liderul Partidului Piraţilor din opoziţie, înaintea votului în Parlament.

Babis, care conduce un guvern minoritar dar se bucură de suportul preşedintelui Milos Zeman, a fost acuzat de poliţie că ar fi ascuns posesia uneia dintre numeroasele sale companii prin listarea copiilor săi adulţi drept posesori. Compania se pare că a primit o subvenţie UE în valoare de 2 milioane de euro la care nu ar fi trebuit să aibă dreptul.

Protestele durează de săptămâna trecută, când o ştire apărută în presă l-a citat pe fiul lui Babis ca afirmând că tatăl său a aranjat ca el să fie dus, împotriva voinţei sale, în Peninsula Crimeea, în 2017, pentru a nu fi chestionat de anchetatori.

Premierul neagă orice ilegalitate şi susţine că investigaţia este folosită pentru a-l înlătura de pe scena politică. De asemenea, el a afirmat că fiul său, care locuieşte în Elveţia, este tratat pentru o boală mintală.

Poliţia analizează în prezent afirmaţiile făcute de fiul lui Babis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe