Practici comuniste. Carmen Dan, "vedetă" în raportul Departamentului de Stat după ce a înfierat presa pentru proteste

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost criticată pentru că a întocmit o "listă neagră" cu jurnalişti cunoscuţi care au susţinut protestele antiguvernamentale de la începutul anului trecut, reiese din raportul privind situaţia drepturilor omului în România publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Într-o declaraţie de presă susţinută la o zi după ce în jur de 300.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta contra adoptării ordonanţei graţierii şi a celei privind mutilarea Codului Penal, ministrul de Interne, Carmen Dan, a acuzat câţiva jurnalişti şi oameni politici că s-au implicat în promovarea protestelor. Demersul său a atras atenţia Departamentului de Stat al SUA, care i-a oferit un loc de "cinste" în raportul pe 2017 privind respectarea drepturilor omului în România.

„În timpul unei conferinţe de presă din luna februarie, ministrul de Interne Carmen Dan a acuzat nominal o serie de jurnalişti proeminenţi că sprijină protestele de stradă antiguvernamentale. Ea a criticat, de asemenea, grupul de Facebook "Corupţia ucide" pentru că a chemat cetăţenii să protesteze împotriva Guvernului.

Jurnalişti şi ONG-uri au susţinut că declaraţiile sale sunt contrare libertăţii de exprimare şi au catalogat drept un act de intimidare prezentarea publică a unor astfel de "liste negre". Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet a numit comentariile lui Dan "o ameninţare împotriva celor care folosesc pentru comunicare canale social media"”, scriu americanii în raport la capitolul "Libertatea de Exprimare".

Printre jurnaliştii acuzaţi de Carmen Dan se numără Emilia Şercan, cea care a demascat plagiatori celebri - inclusiv doi foşti miniştri de Interne - Ovidiu Vanghele, cunoscut pentru investigaţiile sale incendiare vizându-l pe Gabriel Oprea şi nu numai.

„În data de 1 februarie, acţiunile de protest au fost promovate prin intermediul reţelelor de socializare (în special pe pagina grupului Corupţia ucide, prin evenimente sub titulatura „NU legii graţierii şi amnistiei!”). Cu această ocazie, am remarcat implicarea unor personalităţi publice, formatori de opinie sau membri ai unor formaţiuni politice pentru susţinerea acestor proteste în stradă. Vă pot da şi câteva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Şercan, Lucian Mândruţă, Nicuşor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe”, a declarat la vremea respectivă Carmen Dan.