Practicanţii Falun Gong protestează în New York împotriva torturii şi crimelor din China

Xiong Wenqi, 41 ani, poartă un tricou galben de polo cu cuvintele "Falun Dafa" scrise în engleză şi chineză. Poartă o pereche de ochelari cu rame negre, subţiri, pantaloni gri-kaki şi sandale negre. Arată ca orice om pe care îl poţi întâlni pe stradă, însă, sub tricoul său are o cicatrice înfiorătoare de-a lungul abdomenului.
Practicanţii Falun Gong protestează în faţa Consulatului chinez din New York, pe 20 iulie, ziua în care persecuţia împotriva Falun Gong a inceput acum 14 ani. (Edward Dai / The Epoch Times)
Joshua Philipp
21.07.2013

Xiong Wenqi, 41 ani, poartă un tricou galben de polo cu cuvintele "Falun Dafa" scrise în engleză şi chineză. Poartă o pereche de ochelari cu rame negre, subţiri, pantaloni gri-kaki şi sandale negre. Arată ca orice om pe care îl poţi întâlni pe stradă, însă, sub tricoul său are o cicatrice înfiorătoare de-a lungul abdomenului.

În China, Wenqi a lucrat pentru guvernul chinez. A avut genul de poziţie socială pe care oamenii o numesc un "bol de orez de fier". Este acel tip de slujbă de care nu îţi este teamă că o vei pierde, şi care îţi poate aduce o nevastă frumoasă şi îţi poate crea bazele întemeierii unei familii.

Totuşi, pentru Wenqi, precum şi pentru aproape 100 de milioane de alţi oameni din China, acea viaţă i-a fost smulsă la 20 iulie 1999. În timpul ultimilor 14 ani, Wenqi a suferit bătăi, încarcerare şi tortură, iar visele i-au fost strivite de o persecuţie îndreptată împotriva credinţei sale în adevăr, în compasiune şi în toleranţă - principiile centrale ale Falun Gong, cunoscut şi ca Falun Dafa.

Sâmbătă, 20 iulie 2013, Wenqi a stat în strada aflată între consulatul Chinei din New York, ca parte a unui paşnic protest ce marchează 14 ani de când regimul din China şi-a lansat persecuţia împotriva Falun Gong. În apropiere, circa 300 de oameni au stat în meditaţie sau au efectuat în tăcere exerciţiile în picioare ale disciplinei Falun Gong, care seamănă cu faimoasa practică a artelor marţiale Tai Chi.

Wenqi trăieşte acum în Flushing, Queens, însă el nu îşi va uita niciodată timpul petrecut în Shanghai. "Persecuţia m-a afectat atât mental, cât şi fizic," a afirmat Wenqi, asistat de un interpret chinez.

În anul 2000, Wenqi a fost trimis într-un lagăr de "reeducare prin muncă" drept pedeapsă pentru convingerile sale. Acolo, el alături de alţi practicanţi au fost forţaţi să producă ursuleţi din pluş şi mingi de fotbal, între runde zilnice de bătăi, tortură şi şedinţe de spălare a creierului, tehnici menite să îi forţeze pe prizonieri să renunţe la convingerile lor.

"Familia mea nu a ştiut ce mi s-a întâmplat în închisoare", a adăugat el. "Eu nu le-am putut spune nimic despre persecuţia din timpul încarcerării, căci m-ar fi persecutat încă şi mai rău."

Trei alţi colegi de celulă au fost puşi sa îl supravegheze. Când se aflau în celulă, obişnuiau sa îl forţeze să stea pe un scaun fără să se mişte. Dacă se mişca, îl băteau. În timp, afirmă Wenqi, pielea începuse se i se lipească de pantaloni.

Alteori, supraveghetorii îl forţau să urmărească filme care îi ponegreau convingerile. Folosindu-se de mâini şi de limbajul trupului în timpul istorisirii, Wenqi a demonstrat cum prizonierii îl ţintuiau într-un loc, îi înşfăcau braţele şi îi ridicau cu forţa bărbia dacă Wenqi căuta să se uite în altă parte.

"Au încercat tot felul de metode pentru a mă "transforma", a adăugat Wenqi.

Asemenea numeroşilor imigranţi chinezi care practică Falun Gong, Wenqi se află în Statele Unite pentru azil. Cu toate acestea, la fel ca Wenqi, mulţi au refuzat să păstreze tăcerea atâta timp cât persecuţia continuă.

Conform Centrului de Informare Falun Dafa (FDIC), dictatura din China a avut tentative de a eradica orice formă de religie existentă în China.

"Până în ziua de astăzi, romano-catolicii, numeroşi protestanţi şi budişti tibetani nu au libertatea de a-şi sluji religia în China. aflându-se în permanenţă sub riscul detenţiei şi torturii" afirmă site-ul web FDIC. "În 1999, Falun Gong a devenit o ţintă firească întrucât era grupul spiritual cel mai mare şi cu dezvoltarea cea mai rapidă din China. Această şcoală avea 100 de milioane de adepţi în toată ţara, conform rapoartelor emise de guvern la vremea respectivă."

FDIC menţionează mai multe metode de tortură folosite în mod curent asupra practicanţilor Falun Gong, de la bătăi cu bastoane electrice la întinderea membrelor lor prin diferite mijloace, până la folosirea lor ca surse de organe în operaţii de extracţie a organelor pe viu.

La protestul de pe 20 iulie, unii oameni au împărţit fluturaşi, iar alţii au ţinut bannere. O parte dintre participanţi au vorbit cu trecătorii, în speranţa de a-i informa despre ororile ce se petrec în China.

"Mulţi dintre prietenii mei au fost omorâţi prin persecuţie", a menţionat Wei Lisheng, 34 de ani, cu ajutorul unui interpret de limbă chineză. "Sunt foarte norocos să mă aflu aici."

Lisheng a petrecut la rândul său, 8 ani în lagărul de reeducare prin muncă din Changchun. Poliţia i-a descins în casă pe 28 septembrie 1999, la scurt timp după ce regimul chinez a interzis practica pe care mai înainte o promovase pentru beneficiile sale în sănătatea populaţiei.

După ce a ieşit din detenţie, Lisheng a conştientizat că viaţa sa în China era pe sfârşit. Nu putea să se mai angajeze, iar mai târziu, regimul chinez l-a pus pe lista persoanelor căutate. Singura lui crimă îi era credinţa.

Lisheng a fost urmărit de autorităţile chineze, petrecându-şi viaţa pe străzi, înainte de a pleca cu avionul în Tailanda, în 2007. I s-a oferit azil în Statele Unite, iar el s-a mutat în Flushing, Queens acum aproape două luni. "Îmi voi folosi bine timpul pentru a înştiinţa lumea despre persecuţie," a declarat Lisheng, în timp ce explica de ce s-a alăturat protestului de sâmbătă.

Pe când apunea soarele, oamenii au aprins lumânări în amintirea celor care şi-au pierdut vieţile în timpul persecuţiei asupra Falun Gong.

Wang Sufen are 82 de ani. Din 2001, în fiecare zi, fie soare, ploaie sau zăpadă, ea vine să protesteze în tăcere în faţa consulatului Chinei din New York. Alăturarea ei la protestul din 20 iulie a părut un fapt firesc.

Nu voi uita niciodată ziua în care a început persecuţia împotriva Falun Gong. "An de an mă gândesc la acel timp", a afirmat ea, printr-un interpret de limbă chineză.

La 20 iulie 1999, poliţia a năvălit în casa ei, a forţat-o să deschidă televizorul şi să se uite la prezentatorii de ştiri care citeau propaganda care avea să devină portavocea persecuţiei desfăşurate de dictatura chineză asupra Falun Gong.

Programele TV pe care Wang a fost forţată să le urmărească se aflau sub conducerea Ministerului Propagandei. Conform FDIC, "La fel ca în cazul fiecărui genocid din secolul XX, campania de instigare la ură, prin propagandă de proporţii uriaşe, a fost crucială şi în persecutarea Falun Gong."

Cu toate acestea, Wang a tratat propaganda asemenea majorităţii practicanţilor Falun Gong. "Am simţit o mare tristeţe", a spus ea. "Am explicat faptul că tot ceea ce spuneau ei era fals."

Deşi persecuţia încă mai continuă şi astăzi, şi deşi există confirmarea (documentată, n.trad.) morţii prin tortură a cel puţin 3.716 practicanţi Falun Gong, Wang declară că interacţiunile cu cetăţenii chinezi care intră sau ies din consulat de-a lungul anilor i-au dat speranţă.

"Simt că oamenii se schimbă", a afirmat Wang. "Chiar sunt optimistă, (cu gândul la, n.trad.) ziua în care Partidul Comunist Chinez se va prăbuşi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor