O paradă solemnă în capitala SUA readuce în atenţie persecuţia din China
alte articole
Aproape o mie de practicanţi Falun Gong şi susţinători au pornit cu solemnitate prin străzile Washingtonului pe 18 iulie. Acest marş grandios de la Dealul Capitoliului până la Monumentul din Washington (aflat la 2.5 km distanţă) marchează 14 ani de când regimul chinez a iniţiat violenta persecuţie asupra credinţei lor în China.
Practicanţii au mărşăluit în tăcere în cea mai mare parte – cu excepţia fanfarei şi a grupului de toboşari – şi şi-au exprimat perseverenţa neînduplecată în combaterea campaniei ce se perpetuează în China. În interviuri, mulţi practicanţi au afirmat că doresc un singur lucru: stoparea persecuţiei.
Conduşi de Fanfara Tărâmului Divin, (Divine Land Marching Band) susţinătorii sosiţi atât din toate colţurile lumii, cât şi din apropiere, din New Jersey şi Maryland au purtat bannere cu inscripţiile „Falun Dafa este Bună” şi „Opriţi Persecutarea Falun Gong” , în timp ce îşi croiau drum pe Pennsylvania Avenue.
„Trebuie să spunem adevărul oamenilor”, a spus Kate La, care sosise din New Jersey. „Ei nu ştiu ce se întâmplă cu Falun Gong.”
Conform Centrului de Informare Falun Dafa, Falun Gong, cunoscut şi sub numele Falun Dafa reprezintă „o disciplină spirituală de tradiţie budistă”. Întemeiată de către Dl. Li Hongzhi, în anul 1992, în China, practica constă din învăţături morale şi din cinci exerciţii ce includ şi meditaţie.
Recunoscută pentru beneficiile asupra sănătăţii, Falun Gong a devenit repede populară în China. În 1998, după cum afirmă statisticile oficiale , peste 70 de milioane de cetăţeni chinezi practicau Falun Gong. În iulie 1999, conducătorul Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a socotit Falun Gong ca bucurându-se de o prea mare popularitate. A crezut că această disciplină intra în competiţie cu Partidul în privinţa minţii şi sufletului oamenilor aşa încât a iniţiat o persecuţie plină de brutalitate pentru a „eradica” Falun Dafa.
De atunci, sute de mii de practicanţi au fost încarceraţi şi supuşi torturii. Deşi au fost înregistrate oficial peste 3.000 de practicanţi Falun Gong ucişi, bilanţul morţilor se suspectează a fi cu mult mi ridicat. În 2006, au apărut rapoarte conform cărora practicanţii Falun Gong, arestaţi şi încarceraţi în lagăre de muncă forţată fără posibilitatea apărării în justiţie, erau ucişi cu miile, astfel încât organele lor să poată fi folosite pentru transplanturi la comandă.
Aceste afirmaţii constituie tema Rezoluţiei Parlamentare 281 (în S.U.A., n.trad.) , care condamnă practica de recoltare de organe de la deţinuţii Falun Gong, precum şi de la alţi prizonieri de conştiinţă.
Lan Adler, director executiv al grupului de susţinere Friends of Falun Gong (Prieteni ai Falun Gong, n.trad.) a declarat că rezoluţia constituie o mişcare pozitivă, şi consideră şi că ar trebui să se acţioneze bilateral atât de către Congres, cât şi de către Administraţie pe acest subiect.
„Statele Unite au responsabilitatea de a-şi exprima poziţia, iar oamenii aşteaptă ca liderii să facă acest lucru”, a adăugat Adler. „Face parte din istoria ţării noastre.”
Adler a afirmat că ar fi preferat să nu mai fie nevoie să se afle în Washington de 14 ani la rând, acest marş şi miting devenind deja o parte integrată a calendarului de proteste al Washingtonului, spre regretul lui Adler.
„Sper să nu trebuie să mai apărem aici şi în cel de-al 15-lea an”, a menţionat el. „Asta (persecuţia, n.trad.) a durat de mult prea multă vreme.”
Cameo Sherman şi copiii săi, Theta, Kai şi Ethan, locuiesc în Maryland şi au privit parada de la margine. Ei tocmai ieşiseră de la expunerea Primului Amendament.
„Le-a prins bine copiilor să vadă Primul Amendament pus în practică”, a spus Cameo Sherman.
Familia a fost şocată să audă despre persecuţie. „Eu ştiam doar despre nebuniile alea de datorii stupide” ,a spus Ethan (8 ani), folosind cuvântul „nebunii” ca exprimarea argotică a superlativului „foarte” , pentru a se referi la faptul că statul chinez deţine obligaţiuni de tezaur aparţinând Statelor Unite.
Theta (11 ani) care a spus ca şi-ar dori să ajungă preşedinta Statelor Unite într-o zi, a spus că ar sprijini cu siguranţă Rezoluţia 281 dacă ar fi în rândul votanţilor. „Este sinistru să vinzi bucăţi secţionate din corpuri umane”, a zis Theta. „Sper să nu se întâmple asta aici.”
O femeie în vârstă de 50 de ani pe nume Terry Green, şi-a deschis umbrela pentru a se apăra de soare, oprindu-se să urmărească procesiunea banerelor multicolore. După ce a aflat despre Falun Gong şi despre persecuţie, Green a declarat ”Mă voi duce să aflu mai multe despre asta chiar acum.” Femeia a fost surprinsă de ceea ce a auzit legat de tortura în lagărele de muncă forţată, afirmând şi că practicanţilor „ar trebui să li se permită să îşi exprime libertatea religioasă”.
„Mă bucur că sunt aici să văd asta, a adăugat Green, zâmbind. „Este frumos să susţii un lucru şi să crezi în el. America în asta constă.”
Leslie Schoop, care a călătorit la New Jersey din Germania în 2011 pentru a studia la Universitatea Princeton, cu specializarea în chimie, a aflat de persecuţie de la colega ei Huiwen Ji, o practicantă Falun Gong sosită din provincia Zhejiang din China, şi a decis să se alăture paradei de joi.
Schoop a fost impresionată de „cât de mulţi oameni se află aici. Mulţi occidentali şi oameni din diferite locuri. Însă este atât de liniştit şi paşnic.”
Auzind despre persecuţia împotriva Falun Gong din China, Chaitram Misir, un agent de asigurări de viaţă, a privit aceste informaţii ca fiind „revelatoare”.. „Nu aş fi crezut că aşa ceva se întâmplă. Acesta este motivul pentru care sunt aici – spre a-mi arăta sprijinul (faţă de Falun Gong, n.trad.).”
Misir, în vârstă de 44 de ani, a afirmat că a lipsit de la muncă pentru a fi prezent la paradă. Ceea ce a avut un impact asupra sa a fost „sprijinul” dat de către practicanţi aceste probleme, precum şi devotamentul în a „arăta că ceva nu este în ordine, şi de a lua poziţie în această privinţă”, a adăugat Misir.
Un om dintr-o altă profesie, George Li, în vârstă de 42 de ani, a ţinut un banner albastru în timp ce îşi rememora viaţa sa din Beijing, între anii 1996 şi 2004. Li a declarat că dorea să facă parte din fanfară însă, că în final, nu a fost ales. Totuşi, a fost mândru să joace şi el un rol. „O mare persecuţie se desfăşoară în China. Numeroşi practicanţi pe care i-am cunoscut au fost încarceraţi.”
Li a fost întemniţat într-un centru de detenţie timp de circa 14 zile în martie 2000 pentru că practica Falun Gong – o perioadă relativ scurtă, în comparaţie cu sentinţele de întemniţare de peste 10 ani care sunt uneori hotărâte de către autorităţile chineze în cazul practicanţilor Falun Gong.
Acum, inginer în mecanică cu reşedinţa în New York, Li a precizat că doreşte ca „guvernul Statelor Unite să susţină libertatea de credinţă şi drepturile acestor oameni.”
De asemenea, Li a adăugat: „Ar fi trebuit să facă acest lucru de mult timp.”