Poziţia Bulgariei faţă de integrarea europeană a Macedoniei în centrul atenţiei presei sofiote
alte articole
Cum era de aşteptat Consiliul Afaceri Generale (CAG) nu a stabilit data la care să înceapă negocierile pentru aderarea Macedoniei la UE, luând notă de declaraţia Bulgariei că vecina ei încă nu este pregătită să înceapă negocierile, scrie joi cotidianul sofiot Duma. Autorităţile bulgare au îndemnat Skopje să depună eforturi pentru a îmbunătăţi relaţiile cu vecinii.
Bulgarii nu vor să le facă nimic rău macedonenilor, dar sunt supăraţi de faptul că aceştia încearcă să le fure o parte din istoria lor, comentează Sega. Aceasta nu este prima dată când Sofia avertizează Skopje, dar până acum Bulgaria se abţinea să ridice problema la nivel european. Acest lucru crea impresia că Bulgaria este prea moale şi chiar îi încuraja pe naţionaliştii din Skopje s-o mai provoace. Macedonia a uitat, se pare, că fiecare dintre cele 27 ţări membre ţine în mână frâna pentru integrarea europeană a ţărilor candidate şi poate s-o folosească. Skopje a făcut o greşeală mare, provocând Bulgaria să se alăture Greciei şi, de acum înainte, nici un guvern macedonean nu va putea uita că relaţiile de bună vecinătate sunt o condiţie pentru integrarea europeană, mai scrie ziarul.
Macedonia foloseşte limbajul urii şi nu acesta este drumul spre UE, afirmă europarlamentarul Andrei Kovacev, într-un interviu pentru ziarul Monitor. El susţine că există o unanimitate între guvernul bulgar şi parlamentarii europeni în ceea ce priveşte faptul ca Macedonia trebuie să îndeplinească criteriile înaintea începerii negocierilor.
Vom merge prea departe dacă blocăm prin veto aderarea Macedoniei la UE, avertizează fostul preşedinte al Bulgariei Gheorghi Pârvanov (2001-2011). Vom comite o greşeală dacă, din cauza unor pseudoziarişti şi unei părţi a elitei politice de la Skopje, îi vom priva pe fraţii noştri de un viitor european, afirmă Pârvanov, citat de Trud.
Bulgaria nu trebuie să închidă uşa europeană pentru Macedonia, crede şi Jeliu Jelev, preşedinte al Bulgariei în perioada 1992-1997. În opinia lui, cele două guverne vor trebui să găsească soluţii de compromis, scrie jurnalul 24 Ceasa.
Bulgaria va fi printre ţările care nu vor face referire la o dată concretă de începere a negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, subiect care va fi discutat la apropiatul Consiliu European din 13 şi 14 decembrie, au anunţat marţi preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi premierul Boiko Borisov. Cei doi au convenit că Bulgaria sprijină perspectiva europeană a Macedoniei, dar acest sprijin nu este necondiţionat şi depinde de îndeplinirea criteriilor de aderare, inclusiv politica de bună vecinătate. Bulgaria i-a propus Macedoniei semnarea unui acord de bună vecinătate, bazat pe principiile unei declaraţii de bună vecinătate semnate de cele două ţări în anul 1999. Sofia mai propune autorităţilor de la Skopje ca cele două ţări să aniverseze împreună unele sărbători, iar autorităţile macedonene sunt îndemnate să pună capăt campaniei antibulgare şi falsificării istoriei.
Disputa dintre Sofia şi Skopje datează de mai bine de 20 de ani. Bulgaria a fost prima ţară din lume care în anul 1991 a recunoscut independenţa fostei republice iugoslave, dar mult timp a renunţat să recunoască limba macedoneană, susţinând că este vorba de un dialect al limbii bulgare. În ultimii ani, relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit, mai ales în timpul mandatului guvernului naţionalist al premierului macedonean Nikola Gruevski, care a lansat un proiect ambiţios menit să promoveze spiritul naţional al macedonenilor, amintindu-le de originea lor antică. Această abordare a provocat însă furia ţărilor vecine Grecia şi Bulgaria, care acuză Macedonia că încearcă să le fure istoria.