Menuetul politic al lui Berlusconi, care îl propune pe Monti premier, sau poate nu (presa italiană)
alte articole
Ultimele declaraţii controversate ale fostului premier italian Silvio Berlusconi, care, miercuri seară, la Roma, în cursul unei conferinţe de presă, a declarat că este gata să facă un pas înapoi dacă actualul premier, Mario Monti, ar candida la viitoarele alegeri parlamentare din Italia, programate în luna februarie 2013, se află joi pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Peninsulă.
'Berlusconi îl invită pe Monti să candideze cu Poporul Libertăţii', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, la câteva zile după ce anunţase revenirea sa pe scena politică din Italia şi după ce criticase bilanţul executivului succesorului său, Mario Monti, Berlusconi a diseminat din nou confuzie miercuri seară, afirmând că este gata să se retragă din cursa electorală, dacă Monti va candida la funcţia de premier la alegerile legislative din februarie 2013, ca lider al coaliţiei de centru-dreapta.
'Dacă Monti ar candida ca lider de centru-dreapta, aş face un pas înapoi, dar deocamdată sunt eu candidatul de centru-dreapta la Palatul Chigi', a spus Berlusconi, în vârstă de 76 ani, care a participat miercuri seară, la Roma, la prezentarea ultimei cărţi a jurnalistului Bruno Vespa de la televiziunea publică din Italia, RAI, informează principalul cotidian roman.
Uitând criticile aspre lansate împotriva succesorului său acum câteva zile, Il Cavaliere a afirmat că are 'un excelent raport cu profesorul Monti' şi că ar fi 'un lucru bun pentru Italia dacă acesta ar deveni viitorul prim-ministru al ţării, ca lider al unei coaliţii moderate'. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, 'eu nu aş avea probleme să mă retrag, aş putea fi coordonatorul coaliţiei de centru-dreapta sau aş putea fi doar lider al mişcării mele politice, Poporul Libertăţii (PdL)', a spus Berlusconi, declaraţie preluată de publicaţia amintită.
Un Berlusconi agresiv şi nervos a atacat din nou magistratura italiană, care are vina de a-l persecuta şi care este 'un cancer al democraţiei noastre', a ameninţat partidul populist de dreapta Liga Nordului că, dacă nu va accepta să se alieze cu PdL la viitoarele alegeri parlamentare, partidul său, PdL, va provoca o criză politică în regiunile din nordul Peninsulei administrate de Liga Nordului, Piemonte şi Veneto, a criticat din nou hegemonia Germaniei în Europa, a criticat televiziunea publică din Italia, RAI, care transmite programe în care comicii italieni 'îşi permit să îl insulte pe fostul premier al ţării, în timp ce marile publicaţii din întreaga lume scriu că preferă Germania în locul liderului unei mari formaţiuni politice italiene, care este şi un susţinător convins al Uniunii Europene'. Berlusconi a mai criticat alegerile primare ale Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), care, a spus, 'nu sunt folositoare pentru democraţia ţării', relatează La Repubblica.
Vorbind despre Mario Monti, Il Cavaliere a declarat că i-a oferit profesorului funcţia de ministru al economiei în ultimul său executiv (2008-2011), dar Monti a refuzat. Berlusconi a mai spus că şi secretarul PdL, Angelino Alfano, rămâne în 'pole position' pentru a deveni viitor prim-ministru al Italiei. Practic, a candidat trei persoane: pe Monti, pe Alfano şi pe sine însuşi, opinează La Repubblica.
'Berlusconi apare în evidentă stare confuzională', a comentat liderul Uniunii de Centru (UdC), Pierferdinando Casini. În cursul conferinţei de presă de miercuri seară, la întrebările jurnaliştilor de la publicaţiile Corriere della Sera (Milano) şi La Stampa (Torino), care i-au cerut să fie mai clar şi să spună ceva precis despre intenţiile sale, Il Cavaliere a răspuns că 'politica nu este atât de simplă, altfel ar face politică şi jurnaliştii'. În ciuda acestor indecizii, Berlusconi s-a declarat convins că PdL, cu orice lider, va putea obţine un bun rezultat la viitoarele alegeri parlamentare, cu circa 40% din voturi (PdL este creditat la ora actuală cu 16% din intenţiile de vot ale italienilor), precizează cotidianul roman amintit.
'Berlusconi îl candidează pe Monti la funcţia de premier', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Il Cavaliere a declarat că nu are 'nicio ambiţie personală' şi că este 'la dispoziţia ţării, în interesul moderaţilor'. Întrebarea este dacă fostul premier candidează sau nu la viitoarele alegeri parlamentare, dar răspunsul nu este clar, iar 'menuetul politic' al lui Berlusconi creează confuzie în cadrul PdL şi în viaţa politică a ţării, indică principalul cotidian milanez.
'Coaliţia imposibilă a lui Berlusconi, care atacă şi ameninţă', titrează La Stampa din Torino, care scrie că Berlusconi este dispus să trateze asupra viitoarelor alianţe, dar cu o condiţie: să comande în prima persoană. Dacă am înţeles bine, Berlusconi a confirmat miercuri ceea ce întreaga Italie înţelesese, şi anume că nu va candida, în cele din urmă, la funcţia de premier. Sau poate nu, poate îl susţine pe Monti sau pe Alfano, nu se ştie, vom înţelege mai bine peste câteva zile. Singurul lucru sigur este că această complicată strategie a lui Berlusconi, cu numeroase variante, creează confuzie şi nu ajută la rezolvarea crizei economice care a lovit ţara. Dilema lui Berlusconi este 'a fi sau a nu fi candidat la funcţia de premier al Italiei', conchide cotidianul torinez menţionat.
'Berlusconi în stare confuzională', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care scrie că, într-o oră, Il Cavaliere a furnizat cinci versiuni asupra candidaturilor coaliţiei de centru-dreapta din Italia la viitoarele alegeri parlamentare din februarie 2013.