Poveşti de groază despre "plămânul alb" inundă reţelele de socializare chinezeşti pe fondul exploziei epidemiei de COVID-19

Plamani (Getty Images)
Eva Fu
04.01.2023

Când tatăl lui Fan Deng, un fost prezentator important al televiziunii chineze de stat CCTV, a început să aţipească mai des în timpul zilei, familia nu şi-a făcut griji.

La urma urmei, acest lucru nu era neobişnuit pentru cineva în vârstă de 80 de ani. Mintea continua să îi fie raţională şi limpede, iar apetitul lui era la fel de bun ca întotdeauna. Dar când familia a folosit - din prudenţă - un pulsoximetru a constatat că nivelul de oxigen din sânge era periculos de scăzut, de 88%, cu 4% sub pragul care necesită asistenţă medicală. Iar până când familia l-a dus la spital, nivelul de oxigen din sânge scăzuse la 60.

Abia după o serie de scanări cu raze X la spital, familia a realizat gravitatea situaţiei: Plămânii lui apăreau în mare parte albi. Plămânii sănătoşi, prin contrast, ar apărea în mod normal ca regiuni întunecate într-o radiografie sau scanare CT.

A murit după trei nopţi petrecute la spital

Fan a împărtăşit această relatare pe reţelele de socializare chinezeşti, care au fost inundate de poveşti similare ale familiilor şi prietenilor victimelor care ar fi prezentat aceleaşi simptome la plămâni.

"Plămânul alb", cândva o expresie puţin cunoscută, a fost un cuvânt de top în cele mai abordate subiecte pe reţelele de socializare chinezeşti pe fondul unei epidemii extinse de COVID care a cuprins China, înainte ca cenzura să intervină pentru a restrânge discuţiile despre acest fenomen. Petele albe indică zone de inflamaţie. Procesul inflamator provoacă acumularea excesivă de lichid în plămâni.

Fenomenul a stârnit temeri că virusul a suferit o mutaţie sau că tulpini anterioare de COVID sunt la originea celei mai recente epidemii. Regimul chinez, care a fost aspru criticat de comunitatea internaţională pentru că a refuzat să împărtăşească date privind epidemia, insistă că Omicron se află în spatele acestui val, că nu au apărut noi variante şi nici tulpini anterioare.

Explicaţii oficiale şi îngrijorări

Persoanele în vârstă nu au fost singurul grup care ar fi prezentat sindromul "plămânului alb". Rapoarte recente din mass-media chineză şi postări pe reţelele de socializare au descris pacienţi de la vârsta de 12 ani şi unii de 30 de ani.

Rata de mortalitate este de aproximativ 40% pentru cazuri grave de "plămân alb"; şi chiar şi pentru persoanele care se recuperează, este probabil să rămână cicatrici fibroase, a declarat neurochirurgul Zhang Li, director adjunct în cadrul Spitalului Prieteniei China-Japonia din Shanghai, pentru presa de stat.

El şi mai mulţi alţi experţi chinezi de top au declarat că pacienţii cu "plămâni albi" - care, conform definiţiei lor, prezintă aproximativ trei sferturi din plămâni care apar ca fiind albi la radiografie - reprezintă doar o mică parte din pacienţii COVID.

"Toate pneumoniile grave vor provoca plămâni albi", a declarat Zhang Wenhong, director al departamentului de boli infecţioase de la Spitalul Huashan al Universităţii Fudan, care este şi secretar al Partidului Comunist Chinez din cadrul acestuia, într-un editorial pentru publicaţia chineză Caixin.

Întrebată dacă Omicron poate duce la acest sindrom, autoritatea sanitară supremă din China, Comisia Naţională de Sănătate, nu a răspuns direct la întrebare, dar a subliniat că "plămânul alb" nu are nimic de-a face cu variantele originale ale COVID sau cu inocularea de vaccinuri chinezeşti. Mai degrabă, mulţi agenţi patogeni pot duce la o astfel de inflamaţie a plămânilor, iar "un număr considerabil" de pacienţi îşi pot recăpăta sănătatea, a declarat un oficial din comisie în cadrul unei conferinţe de presă săptămâna trecută.

Declaraţiile oficiale, însă, nu i-au liniştit pe mulţi dintre chinezi

Un medic chinez a declarat, sub protecţia anonimatului, că a diagnosticat 120 de pacienţi COVID în decurs de opt ore, dintre care o treime erau grav bolnavi şi până la 20, aproximativ 16%, aveau simptome de "plămâni albi".

"Plămânii albi nu se întâlnesc doar la persoanele în vârstă", a spus el într-un videoclip distribuit pe site-ul chinez de microblogging Weibo, care afişează un document în care sunt enumerate detaliile pacienţilor afectaţi.

"Sunt oameni de 20, 40 şi 60 de ani. Mă simt un pic panicat".

Mărturii directe

La fel ca tatăl fostului prezentator CCTV, unii dintre aceşti pacienţi au prezentat puţine simptome sesizabile cum ar fi febra sau tusea, care sunt cel mai des întâlnite în cazul unei infecţii cu SARS-CoV-2. Medicii descriu acest lucru drept "hipoxie silenţioasă": o stare în care oxigenul din organism este alarmant de scăzut.

În interviuri recente, persoane din mai multe zone din China au declarat că au văzut astfel de cazuri la cei apropiaţi. Majoritatea celor intervievaţi au solicitat anonimatul de teama represaliilor.

Un blogger din megaoraşul Chongqing, situat în sud-vestul ţării, a menţionat un fost coleg de şcoală care a dezvoltat simptome de "plămâni albi" în timp ce se recupera după o infecţie uşoară cu coronavirus.

"Medicul a spus că ar fi fost periculos dacă ar fi aşteptat puţin mai mult", a declarat acesta pentru The Epoch Times.

Zhang, expert în boli infecţioase din Shanghai, a declarat că "fereastra" importantă pentru tratarea "cazurilor grave de pneumonie" este de 72 de ore. Dar pentru mulţi, acest lucru nu este posibil din cauza dificultăţii extreme de a obţine asistenţă medicală. Spitalele şi clinicile de sănătate din întreaga China au fost copleşite în ultimele săptămâni, de la creşterea numărului de cazuri.

Un pacient a cărui radiografie avea aspect de "plămâni albi" din Suzhou, un oraş de lângă Shanghai, a declarat că nu a putut obţine o internare în spital după ce a fost diagnosticat cu dublă inflamaţie pulmonară şi pneumonie virală.

"Nu era niciun pat", a declarat el pentru The Epoch Times.

Un bărbat din Wuhan, primul focar de virus din China în 2020, este infectat cu coronavirus, la fel ca soţia şi mama sa. Mama sa a fost cel mai grav afectată şi abia dacă mânca. După o serie de vizite la marile spitale, care sunt toate pline de persoane infectate, au dus-o într-un mic spital local, unde i s-au administrat medicamente antiinflamatoare două zile.

"Examinarea arată că are o infecţie pulmonară. Doctorul nu a spus prea multe, dar bănuiala mea este că este vorba şi de un 'plămân alb'", a declarat el, pentru The Epoch Times, pe 30 decembrie 2022.

"În fiecare zi, există decese în complexul meu rezidenţial, non-stop", a spus el, adăugând că majoritatea sunt persoane în vârstă.

"În jurul meu, dacă o persoană se îmbolnăveşte într-o gospodărie, toţi ceilalţi se infectează. Nu este nimeni cruţat". El a adăugat că prietenul său şi-a pierdut mama la două zile după ce imagistica toracică a detectat un "plămân alb".

Deocamdată, soluţia sa este folosirea imunoglobulinei pentru tratarea anumitor infecţii, un tratament al cărui preţ a crescut de opt ori în unele zone, după ce persoane de pe internet l-au creditat pentru că a ajutat la ameliorarea COVID. El a reuşit să facă rost de 10 pachete prin intermediul relaţiilor sale.

Nu este clar câte astfel de decese sunt atribuite COVID-ului. Numărătoarea oficială a Chinei a fost până acum atât de scăzută, încât un cercetător important din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a cerut, la 3 ianuarie, o "imagine mai realistă a ceea ce se întâmplă de fapt".

Cifrele oficiale privind infecţia pe care regimul a încetat recent să le mai publice zilnic au atras, de asemenea, un scepticism larg răspândit, dar oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că rata de infecţie în multe oraşe mari a depăşit 50% şi ar putea fi de până la 80% în Beijing. O notă scursă de la Comisia Naţională de Sănătate a dezvăluit că regimul a estimat 250 de milioane de infecţii în primele 20 de zile ale lunii decembrie 2022.

Un locuitor din Beijing care şi-a dat numele de familie ca fiind Wang a menţionat că a trebuit să facă o programare cu până la 25 de zile înainte pentru a-şi incinera fratele, care a murit la trei zile după ce a fost diagnosticat cu insuficienţă respiratorie.

El a vizitat recent un prieten cu simptome de "plămâni albi" la spital şi a fost surprins să găsească o grămadă de cadavre pe holuri.

"M-au rugat să ies la scurt timp după ce am început să vorbim, spunându-mi că secţiile lor trebuie să se ocupe de morţi. Cineva moare acolo în fiecare zi", a declarat Wang pentru The Epoch Times.

"Nu veţi şti nimic", a adăugat el. "Şi ei nu vă vor spune. Tot ce spun este că există o inflamaţie a plămânilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor