Portugalia a evitat criza politică, iar Europa - noi cataclisme economice (presa rusă)
alte articole
Guvernele ţărilor din Uniunea Europeană (UE) au răsuflat uşurat: criza politică din una dintre cele mai problematice ţări ale Europei - Portugalia, criză care era cât pe ce să dinamiteze pieţele financiare europene şi internaţionale, a fost soluţionată. Coaliţia social-democraţilor şi centriştilor, aflată la putere la Lisabona, nu s-a destrămat, iar aceasta înseamnă că Portugalia va continua să respecte condiţiile creditorilor săi - Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi UE - şi anume să-şi reducă cheltuielile şi să lupte pentru reducerea deficitului bugetar.
Premierul portughez Pedro Passos Coelho a anunţat noi schimbări în guvern şi a făcut publică hotărârea celor două partide aflate la putere de a menţine coaliţia. Astfel, criza politică din Portugalia, ce a durat timp de o săptămână, pare să se fi încheiat, constată cotidianul rus Novîe Izvestia.
Această criză a început cu o săptămână în urmă, 'datorită' eforturilor liderului centrist Paulo Portas. Politicianul s-a pronunţat extrem de critic împotriva numirii Mariei Luis Albuquerque în funcţia de ministru al finanţelor. Aceasta este adepta unui regim de austeritate drastic şi a reducerii cheltuielilor bugetare, în timp ce Portas, dimpotrivă, consideră că drastica disciplină bugetară ar putea fi slăbită puţin.
După demisia lui Portas din funcţia de ministru de externe, a devenit absolut reală ameninţarea destrămării coaliţiei aflate la guvernare şi organizării de noi alegeri, care ar fi putut transforma Portugalia în ceva asemănător Greciei, unde, pentru a le face pe plac alegătorilor, politicienii veniţi la putere tind să îngroape rezultatele dificilelor şi îndelungatelor negocieri cu creditorii.
Potrivit sondajelor de opinie, dacă în Portugalia ar avea loc alegeri parlamentare astăzi, acestea ar fi câştigate de Partidul Socialist. Liderul socialiştilor, Antonio Jose Seguro, este de acord cu faptul că Portugalia trebuie să-şi respecte obligaţiile asumate în faţa creditorilor, însă, spre deosebire de adepţii lui Portas, socialiştii insistă asupra unei şi mai mari îmblânziri a ţintelor bugetare. Doar acest lucru, cred socialiştii, va putea ajuta cea mai săracă ţară din Europa de Vest să depăşească recesiunea şi să reducă nivelul şomajului din Portugalia, care în prezent depăşeşte 17%. De aceea, este foarte mare probabilitatea ca, în condiţiile unui guvern socialist, Portugalia să încalce de facto acordul cu creditorii.
Incertitudinea cu privire la soarta guvernului de centru-dreapta a determinat agenţia de rating Standard&Poor's să revizuiască pronosticul privind ratingul suveran al Portugaliei de la stabil la negativ. În ceea ce priveşte ratingul pe termen lung al ţării, S&P l-a menţinut la nivelul 'BB', la doi paşi de la aşa-zisul nivel 'junk', adică de faliment.
Ceea ce i-a făcut pe susţinătorii lui Portas să nu se retragă din guvern a fost o mare concesie în ceea ce priveşte repartizarea funcţiilor. În cabinetul de miniştri a apărut un nou post: ajutor al premierului pentru coordonarea politicii economice şi pentru relaţiile guvernului cu creditorii internaţionali, post care i-a revenit lui Portas. Astfel, influenţa centriştilor, care se află în urma social-democraţilor în ceea ce priveşte numărul de locuri în parlament, va creşte după această nouă numire.
Totuşi, chiar şi din această nouă funcţie este puţin probabil ca Portas să poată influenţa politica economică a ţării şi determina îmblânzirea ţintelor bugetare, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor va continua să fie condus de Maria Luis Albuquerque, subliniază cotidianul rus.