Comisar UE, şocat de toxicitatea şi pericolele prezentate de unele produse vândute pe platformele chineze Shein şi Temu

Michael McGrath - Comisarul european pentru justiţie (Getty Images)
Redacţia
20.07.2025

Comisarul european pentru Justiţie, Michael McGrath, şi-a exprimat şocul faţă de toxicitatea şi pericolele unor produse vândute de Shein şi Temu, în contextul unor acţiuni stricte împotriva acestor populare platforme de retail chinezeşti, informează The Guardian.

Având în vedere cele 12 milioane de colete cu valoare redusă care sosesc zilnic în UE de la comercianţi online din afara blocului comunitar, Michael McGrath a promis să intensifice măsurile împotriva vânzării de produse care încalcă flagrant legea.

El aşteaptă rezultatele iminente ale unei operaţiuni de tip „client misterios” desfăşurate la nivelul întregii UE, pentru a verifica şi mai departe dovezile deja strânse conform cărora comercianţii chinezi eludează legile europene.

Printre cele mai grave exemple întâlnite de McGrath s-au numărat suzete pentru bebeluşi cu mărgele care se desprind uşor, reprezentând un pericol de sufocare, deoarece nu aveau orificiul de dimensiune reglementară care ar permite unui copil care o înghite accidental să continue să respire.

Printre alte produse menţionate de eurodeputaţi într-un raport publicat luna aceasta se numără pelerine de ploaie pentru copii cu substanţe chimice toxice, ochelari de soare fără filtru UV şi pantaloni scurţi pentru copii cu şnururi mai lungi decât limita reglementată, care reprezintă un pericol de împiedicare.

De asemenea, au fost descoperite produse cosmetice ce conţin butylphenyl methylpropional, cunoscut şi sub numele de Lillal, care este listat de UE drept o substanţă „cu risc foarte mare” şi care este interzisă din 2022, din cauza îngrijorărilor privind impactul asupra fertilităţii şi dezvoltării fătului. Anul trecut, Guvernul Marii Britanii a sfătuit consumatorii să elimine orice produs care conţine acest ingredient.

„Sunt şocat de aceste lucruri şi cred că avem datoria de a proteja consumatorii europeni”, a declarat McGrath.

Autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorului trimit alerte rapide în întreaga UE cu privire la produse nealimentare nesigure, printr-un serviciu numit Safety Gate, deschis şi pentru plângerile consumatorilor.

Anul trecut, Safety Gate a primit un număr record de 4.137 de alerte, dintre care peste o treime au vizat produse cosmetice, urmate de jucării, aparate electrice, produse auto şi chimice.

În timp ce grupurile de protecţie a consumatorilor sunt preocupate de siguranţă, McGrath este îngrijorat şi de faptul că aceste platforme, care au cunoscut o creştere explozivă în ultimii doi ani, dăunează afacerilor locale prin concurenţă neloială.

„Creşterea este extraordinară şi a pus o presiune uriaşă asupra sistemelor la nivelul statelor membre,” a spus el.

„Sunt hotărât să ne intensificăm aplicarea legilor privind siguranţa produselor şi a regulilor de protecţie a consumatorilor. Nu este vorba doar despre protejarea consumatorilor, ci şi despre o problemă foarte serioasă de concurenţă echitabilă pentru întreprinderile europene, care trebuie să concureze cu vânzători care nu respectă regulile noastre. Acestea suportă costuri semnificative în Europa pentru a se conforma cerinţelor noastre şi nu ar trebui să fie obligate să concureze cu cei care nu fac acelaşi lucru”, a adăugat el.

Datele UE arată că 12 milioane de articole cu valoare redusă intră zilnic în bloc, totalizând 4,6 miliarde de colete sub 150 euro pentru anul 2024 – dublu faţă de 2023 şi de trei ori mai multe decât în 2022.

Printre măsurile pe care UE le ia în considerare se numără eliminarea pragului de 150 euro pentru scutirea de taxe vamale şi introducerea unei taxe de procesare pentru fiecare colet, care ar putea descuraja achiziţiile de valoare redusă şi ar contribui la acoperirea costurilor suplimentare ale investigaţiilor vamale.

Această măsură ar reflecta situaţia din SUA, unde Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a elimina pragul de 800 USD pentru scutirea de taxe vamale, într-un atac împotriva vânzătorilor chinezi. Cumpărătorii americani trebuie să plătească o taxă suplimentară de 30% sau minimum 50 USD pe articol după 1 iunie anul acesta.

De asemenea, este posibilă crearea unei autorităţi vamale la nivelul UE pentru a face faţă problemelor sistemice.

McGrath a declarat că „rămâne de văzut” dacă subiectul va fi ridicat la un summit UE-China la Beijing pe 25 iulie, dar intenţionează să îl abordeze personal.

„Cu siguranţă vom avea un dialog direct cu autorităţile chineze şi vom face o vizită mai târziu în acest an”, a declarat el.

Shein a afirmat că va investi 15 milioane USD în acest an în iniţiative de conformitate şi siguranţă, inclusiv 2,5 milioane de teste de calitate şi siguranţă a produselor, şi are parteneriate cu 15 centre de testare, inclusiv operaţiuni în Regatul Unit şi Germania. A mai spus că a eliminat 500 de vânzători de la lansarea marketplace-ului său.

"Câştigarea şi menţinerea încrederii consumatorilor noştri este esenţială şi suntem pe deplin angajaţi să ne asigurăm că produsele pe care le oferim sunt sigure şi conforme. Toţi vânzătorii noştri trebuie să respecte codul de conduită Shein şi standardele stricte de siguranţă şi, de asemenea, să respecte legile şi reglementările relevante ale pieţelor în care operăm", a declarat un purtător de cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor