Emil Boc: Cetatea Sarmizegetusa Regia, inclusă într-o zonă specială de administrare

Discul solar, Sarmizegetusa Regia
Discul solar, Sarmizegetusa Regia (wikipedia.org)

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi inclusă într-o zonă specială de administrare, aflată în subordinea Guvernului sau a Ministerului Culturii, după modelul Rezervaţiei ştiinţifice Delta Dunării, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, prezent la Sarmizegetusa Regia în Munţii Orăştiei.

"Soluţia pe care o avem acum, la nivelul Guvernului, ca primă opţiune, este aceasta, de administrare specială, după modelul Delta Dunării şi de valorificare a potenţialului (monumentului istoric - nr) prin atragere de bani europeni", a spus Emil Boc.

El a apreciat că soluţia juridică pentru această zonă specială ar putea fi definitivată într-o lună de zile, deoarece este nevoie să fie rezolvate mai multe probleme, începând cu statutul proprietăţilor şi continuând cu implicarea Romsilva, a Ministerului Mediului, care administrează în zonă Parcul Naţional Grădişte-Cioclovina, şi finalizând cu vestigiile arheologice şi modul în care potenţialul cultural şi ştiinţific al acestora poate fi valorificat.

Premierul a mai spus că este nemulţumit de modul în care arată drumul de acces spre cetatea dacică, manifestându-şi disponibilitatea încheierii unui parteneriat între Guvern şi Consiliul Judeţean Hunedoara, astfel încât calea de acces să fie reabilitată.

"Am toată disponibilitatea să colaborăm, să facem un parteneriat cu consiliul judeţean, ca să putem rezolva problema drumului de acces care trebuie să fie prima carte de vizită a intrării în Munţii Orăştiei şi în cetăţile dacice. Mai în glumă, mai în serios, spuneam că pe vremea dacilor erau drumuri mai bune spre cetăţile dacice decât are acum Consiliul Judeţean", a afirmat primul ministru.

Premierul a apreciat că cetăţile dacice din Munţii Orăştiei deţin un important potenţial de dezvoltare culturală, cercetare istorică şi organizarea de evenimente turistice.

Premierul Emil Boc s-a aflat marţi în Munţii Orăştiei însoţit de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, de prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, de membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie şi de alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură