Portavion american implicat în manevre cu Coreea, spionat de vase chineze şi ruseşti
alte articole
În apele din apropierea Coreei de Sud, este o situaţie obişnuită ca navele americane să fie spionate de o navă chineză atunci când operează în regiune, dar este ciudat când vasele americane sunt urmărite de o navă rusă în această zonă.
Navele chineză şi rusă care supraveghează portavionul american USS Carl Vinson sunt specializate în colectarea de informaţii şi rămân la “cel puţin” câţiva km distanţă de portavion, a declarat oficialul pentru Breitbart News.
Nava chineză a început să spioneze portavionul USS Carl Vinson din 18 februarie, când acesta a apărut în Marea Chinei de Sud, dar nava rusă a început monitorizarea după ce Vinson s-a îndreptat spre nord, în apropierea Mării Japoniei, potrivit sursei citate.
USS Carl Vinson participă în prezent la manevre cu Marina sud-coreeană în cadrul unui exerciţiu militar anual comun, numit Foal Eagle, Coreea de Nord suspectând că acesta ar avea legătură cu o viitoare invazie a teritoriului său.
Un purtător de cuvânt al Flotei americane din Pacific a declarat că nu este “nici surprinzător şi nici îngrijorător” faptul că forţe maritime regionale monitorizează portavionul USS Carl Vinson.
“Portavionul USS Carl Vinson şi escortele sale desfăşoară exerciţii de rutină împreună cu Marina Republicii Coreea în apele din vecinătatea Coreei de Sud. Aceste exerciţii întăresc alianţa dintre SUA şi Republica Coreea şi îmbunătăţesc securitatea regională”, a declarat Clay Doss, comandant în Marina SUA.
Supravegherea rusească are loc în condiţiile în care administraţia preşedintelui Donald Trump a discutat despre faptul că doreşte să îmbunătăţească relaţia dintre Rusia şi SUA. Ca un pas în această direcţie, Secretarul de stat american Rex Tillerson plănuieşte să se deplaseze în Rusia în luna aprilie, conform unui raport publicat de Reuters.
Dar prezenţa navelor ruse în regiune ar putea complica şi mai mult o situaţie deja tensionată.
Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă de rază medie, acţiunea fiind considerată un mesaj de avertizare adresat Statelor Unite şi Coreei de Sud. Aparent, racheta a explodat la câteva secunde după lansare.
La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a publicat o înregistrare video în care prezintă un atac simulat asupra portavionului USS Carl Vinson precum şi asupra unui bombardier american B-1B, însoţită de un limbaj agresiv. În plus, Phenianul a anunţat recent că a testat un nou motor de rachetă. Oficiali americani ai apărării au declarat pentru CNN că motorul ar putea fi folosit pentru o rachetă balistică intercontinentală de rază lungă.
La rândul său, Ministerul chinez de Externe a declarat că exerciţiul militar comun între SUA şi Coreea de Sud – planificat să se încheie în 30 aprilie – amplifică tensiunile din regiune.