Poroşenko vrea să amâne încheierea acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a transmis, luni, liderilor din Uniunea Europeană că vrea să amâne semnarea acordului de asociere cu UE, adăugând că nu intenţionează să anuleze semnarea acordului, a notat WallStreet Journal.

Acordul bilateral, care ar aduce Ucraina pe un traseu european în mod oficial, a reprezentat un subiect important al protestelor anti-guvernamentale de la Kiev din luna noiembrie, eforturi care au fost urmate de intervenţia militară a Rusiei pe teritoriul ucrainean.

Potrivit cotidianului american, Poroşenko n-ar intenţiona să refuze semnarea acordului cu UE ci îl va semna în lunile următoare, cel mai probabil odată cu Republica Moldova şi Georgia pe data de 27 iunie.

Luni, preşedintele ales al Ucrainei a vorbit separat cu cei mai importanţi oficiali ai UE, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Conform şefului de cabinet al lui Rompuy, Didier Seews, Poroşenko a transmis reprezentaţilor din CE că are nevoie de timp suplimentar pentru semnarea acordului, cerând şefilor din guvernele UE să nu includă nicio referire cu privire la acordul cu Ucraina în discursul comunicat marţi.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se opune insistent semnării acestui acord, demarând o serie de presiuni economice, politice şi militare asupra Ucrainei.

În luna martie, Uniunea Europeană a semnat un acord de asociere politică cu Ucraina, fără a finaliza capitolele importante precum schimburile comerciale şi economia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe