Poroşenko confirmă întâlnirea avută în 2014 cu echipa lui Manafort

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
09.08.2018

Înainte să câştige alegerile prezidenţiale anticipate din 2014 în Ucraina, omul de afaceri Petro Poroşenko intenţiona să organizeze o campanie de succes.

Cu acest scop, strategul său şef s-a întâlnit cu Paul Manafort, fost director al campaniei preşedintelui Donald Trump, a confirmat RFE/RL.

“Am avut o întâlnire, da, dar nu o relaţie” cu echipa lui Manafort, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Poroşenko, Daria Khudiakova, pentru RFE/RL prin telefon în 8 august.

Recenta confirmare de acum contravine declaraţiei oficiale trimise la RFE/RL de către administraţia lui Poroşenko în 2 august, care susţinea: “Echipa lui Petro Poroşenko nu a cooperat niciodată cu Manafort şi nici cu colabotatorii săi. Printre altele, ei au venit cu unele propuneri, dar nu au fost luate în considerare”.

Mass media a pus întrebări legate de întâlnirea dintre echipele lui Manafort şi Poroşenko după ce a ieşit la iveală un email în această lună, înaintea procesului lui Manafort, care se desfăşoară într-un tribunal districtual american din Alexandria, Virginia.

Emailul în cauză se referea şi la consilierea unei persoane numite P.P., o poreclă des folosită pentru a-l descrie pe Poroşenko.

Manafort se confruntă cu o serie de acuzaţii legate de infracţiuni financiare şi spălare de bani generate de activitatea sa din Ucraina pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici.

Posibilitatea unei cooperări între Manafort şi Poroşenko a ieşit din nou la suprafaţă când fostul partener de afaceri al lui Manafort şi colaboratorul său în Ucraina, Rick Gates, a depus mărturie în instanţă, susţinând că firma lor a făcut muncă de consultanţă pentru Poroşenko în 2014.

De asemenea, Gates s-a plâns că o plată de 1 milion de dolari pentru munca depusă a fost întârziată în mod semnifcativ, adăugând că Manafort este destul de supărat că banii nu au fost trimişi. Nu este sigur dacă plata a fost pentru munca depusă pentru Ianukovici sau Poroşenko.

“M-am întâlnit cu el şi i-am ascultat strategia”

Khudiakova a refuzat să ofere alte detalii cu privire la întâlnirea respectivă şi a trimis RFE/RL la strategul lui Poroşenko de la acea vreme, Igor Hriniv, care s-a întâlnit cu Manafort, potrivit declaraţiei purtătoarei de cuvânt.

Hriniv nu a putut fi găsit pentru comentarii, însă el a discutat cu Ukrainska Pravda despre întâlnirea cu Manafort, afirmând că cei doi au vorbit despre o cooperare privind campania prezidenţială a lui Poroşenko. Totuşi, el a susţinut că proiectul respectiv nu s-a realizat.

“Manafort a încercat să îşi ofere serviciile şi strategia pentru campania lui Poroşenko şi eu m-am întâlnit cu el atunci [în 2014] şi i-am ascultat strategia. Dar după aceste trei ore, conversaţia cu el s-a încheiat”, a afirmat Hriniv.

Potrivit lui Hrinv, Manafort a dorit foarte mult să lucreze la campania lui Poroşenko şi a venit pregătit cu o strategie elaborată, cifre pentru sondaje şi previziuni. Dar Manafort “nu a înţeles că ţara s-a schimbat după Maidan”, a adăugat Hriniv.

Strategul lui Poroşenko a mai precizat că ideile lui Manafort ar fi fost potrivite pentru strategia pe care a pus-o la cale în calitate de consultant al lui Ianukovici în 2009-2010, dar nu pentru perioada post-revoluţionară din 2014.

“Pregătiţi să preluăm acest proiect”

Un email din 31 martie 2014 trimis lui Gates de Tad Devine arată cât de serioasă era echipa lui Manafort cu privire la colaborarea cu Poroşenko.

Emailul respectiv s-a aflat într-un set de peste 400 de emailuri publicate înaintea procesului lui Manafort de către avocaţii săi, care au acuzat echipa Procurorului Special american Robert Mueller că încearcă să introducă dovezi care sunt irelevante în acest caz.

Devine – un fost strateg în campania lui Bernie Sanders, care a lucrat de asemenea cu Manafort în Ucraina, a scris discursul victoriei lui Ianukovici în 2010 – a ataşat la emailul său către Gates o copie a propunerii privind implicarea firmei lui Manafort în campania lui Poroşenko.

“Această propunere anticipează că vom petrece mult timp în Kiev în intervalul de timp cuprins între momentul de faţă şi alegeri”, a scris Devine.

Devine a mai afirmat în acel email că o strategie similară cu cea pe care au folosit-o în Serbia probabil ar fi funcţionat bine şi pentru Poroşenko în Ucraina.

“O prezentare puternică a lui PP ar putea rezona în Ucraina în maniera în care campania noastră din Serbia a rezonat cu alegătorii. Sloganul nostru din Serbia a fost Un Viitor în care să Crezi, un lucru pe care îl caută şi oamenii din Ucraina şi pe care doresc să îl obţină”, a mai scris Devine.

Gates a răspuns în aceeaşi zi, spunându-i lui Devine că “suntem pregătiţi să preluăm acest proiect”.

Deşi nu este clar ce anume sau dacă echipa lui Manafort a muncit pentru Poroşenko înaintea alegerilor prezidenţiale, totuşi se ştie că Manafort, Gates şi Devine au lucrat pentru Blocul Opoziţiei începând cu iunie 2014, proiectând strategia fostului Partid al Regiunii pentru alegerile parlamentare din toamna acelui an.

Potrivit unui fişier realizat în powerpoint, care include documente publicate de avocaţii lui Manafort, strategia a implicat câteva puncte pe care actualul preşedinte Poroşenko şi guvernul său pro-Occident le consideră a fi pro-Rusia. De exemplu, ideea federalizării Ucrainei, aspect asupra căruia a insistat de mult timp Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor