Poroşenko intenţionează să dea în judecată Rusia pentru Crimeea şi Donbas
alte articole
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat crearea unui organism pentru a pregăti un proces împotriva Rusiei pentru pagubele provocate de separatiştii pe care Moscova îi susţine în regiunea estică Donbas şi pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.
“Agresiunea armată continuă a Rusiei provoacă Ucrainei noi suferinţe umane în fiecare zi; infrastructura este distrusă; companiile şi potenţialul economic din Donbas şi Crimeea sunt distruse”, a scris preşedintele ucrainean într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, potrivit RFE/RL.
Poroşenko a mai afirmat că ţara sa nu ar trebui să ezite “nici măcar un minut” când vine vorba de a cere Rusiei să ofere compensaţii pentru pagubele şi suferinţele produse.
Liderul ucrainean a precizat că a cerut Cabinetului său să ia măsuri pentru “crearea rapidă” a unui organism care să beneficieze de o coordonare între agenţii şi să aibă la bază legea reintegrării adoptate de Kiev în luna ianuarie.
Acea lege, a scris Poroşenko, “confirmă în mod clar angajamentul Ucrainei faţă de o soluţie paşnică şi reflectă ideologia mea pentru reintegrarea paşnică a regiunii ocupate”.
Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi sprijinul militar, politic şi economic oferit de Rusia separatiştilor din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk (cunoscute sub numele de Donbas) au determinat SUA, Uniunea Europeană şi alte state să impună sancţiuni împotriva Moscovei.
Peste 10.300 de persoane au fost ucise începând cu aprilie 2014 în conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia în Donbas.
Deşi Moscova neagă că interferează cu problemele interne ale Ucrainei, Curtea Penală Internaţională (CPI) a determinat în noiembrie 2016 că situaţia din Donbas este un “conflict armat internaţional între Ucraina şi Federaţia Rusă”.
La summitul ce a avut loc în această lună, Kievul şi Uniunea Europeană, după ce au căzut de acord asupra necesităţii reformelor în Ucraina, au condamnat de asemenea anexarea Crimeei şi suportul acordat de ruşi separatiştilor.
În 31 iulie, UE şi-a extins sancţiunile împotriva Moscovei, incluzând companii care au ajutat la construirea unui pod ce leagă Rusia de Crimeea.
“Sunt bucuros că strategia mea a fost susţinută de liderii UE în timpul summitului Ucraina-UE, ei exprimându-şi disponibilitatea de a prelua patronajul asupra restaurării aşezărilor din Donbas”, a afirmat Poroşenko în declaraţia sa.
Nu se ştie cât de eficient va fi un astfel de proces împotriva Rusiei sau dacă Moscova îl va recunoaşte.
În trecut, Kievul a intentat procese împotriva Moscovei la diverse organisme internaţionale, însă cu puţin succes. În ianuarie 2017, Ucraina a deschis un caz împotriva Rusiei la Curtea de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a ONU.
La rândul ei, Moscova a respins în trecut deciziile internaţionale privind acţiunile sale în Ucraina, numindu-le “părtinitoare şi motivate politic”.