Poroşenko acuzat că menţine controlul asupra unei noi agenţii de luptă împotriva corupţiei

Protest în faţa Parlamentului ucrainean, 17 iunie 2015, în cadrul căruia s-a cerut ca noul Birou pentru Anticorupţie să fie menţinut independent şi în afara controlului prezidenţial.
Protest în faţa Parlamentului ucrainean, 17 iunie 2015, în cadrul căruia s-a cerut ca noul Birou pentru Anticorupţie să fie menţinut independent şi în afara controlului prezidenţial. (Captură Foto)

Grupul Anticorruption Action Center (AAC) a organizat o manifestaţie în faţa Parlamentului ucrainean în 17 iunie, care a urmărit să dezvăluie faptul că autorităţile pun deoparte cazurile importante de corupţie. Niciunul dintre foştii oficiali ucraineni de nivel înalt nu au fost condamnaţi după februarie 2014, când Revoluţia Euromaidan a înlăturat regimul corupt al lui Ianukovici, suspectat că ar fi furat miliarde de dolari, conform Kyiv Post.

Această tendinţă riscă să fie continuată dacă Parlamentul ucrainean va legifera un proiect de lege în 18 iunie, prin care nou creatul Birou pentru Anticorupţie va fi sub controlul preşedintelui prin intermediul procurorului general, pe care îl numeşte acesta. Înfiinţat în ianuarie, Biroul pentru Anticorupţie este însărcinat cu investigarea acuzaţiilor de corupţie formulate împotriva oficialilor guvernamentali seniori, incluzându-i pe preşedintele ţării, membrii Cabinetului de Miniştri, membrii Parlamentului şi guvernatorii provinciali.

Membrii AAC s-au aflat miercuri în faţa Parlamentului pentru a-i cere acestuia să aducă joi anumite modificări proiectului de lege, care a trecut de prima citire în cadrul facţiunii legislative a preşedintelui. În forma actuală a proiectului, procurorul general şi Parlamentul ţării vor numi fiecare câte 5 membri pentru o Comisie care, la rândul ei, va selecta un procuror special care va face parte din Biroul pentru Anticorupţie. Procurorul special şi echipa sa de procurori se vor ocupa de aspectele investigative ale cazurilor, de aspecte precum asigurarea interceptărilor convorbirilor telefonice, mandate date de tribunal pentru percheziţii şi confiscări, îngheţarea activelor etc.

Totuşi, procedura pentru alegerea procurorului special, conform preşedintelui AAC, Vitali Şabunin, va diminua independenţa agenţiei din moment ce blocul pro-prezidenţial este o majoritate şi Poroşenko numeşte procurorul. În plus, proiectul de lege nu va permite procurorului special să îşi aleagă subordonaţii, aceştia fiind selectaţi de procurorul general.

Şabunin a susţinut că este esenţială menţinerea independenţei noului Birou pentru Anticorupţie, ţinând cont că în ultimul an şi jumătate acest organism (guvernamental) nu a arestat niciun oficial corupt de nivel înalt.

AAC, precum şi experţi din organizaţii precum Transparency Internaţional-Ukraine şi Reanimation Package of Reforms propun ca Parlamentul ucrainean, printr-un sistem de cote bazat pe reprezentare, să aleagă şapte membri din comitetul de selecţie şi trei din biroul Procurorului General. După numire, procurorul special va trebui să îşi aleagă personal subordonaţii, adaugă Kyiv Post.

De asemenea, organizaţiile care monitorizează corupţia au susţinut că există nereguli în procesul de selectare a 4 membri într-un comitet care ar trebui să numească experţi pentru o altă agenţie care se luptă împotriva infracţiunilor, şi anume, Agenţia Naţională pentru Prevenirea Corupţiei.

Aparent, Cabinetul Miniştrilor a manipulat alegerea a 4 din cei 8 membri ai comitetului de selecţie, însărcinat cu numirea experţilor, conform AAC. Grupul susţine că cei 4 nu sunt independenţi, din moment ce aceştia au fost numiţi de Parlament, Cabinet, preşedinte şi Agenţia Naţională pentru Servicii Civile. Ceilalţi patru membri, consideraţi potriviţi, au fost aleşi din sânul unor ONG-uri cu experienţă în lupta anticorupţie.

În 5 iunie, Transparency Internaţional-Ukraine a intentat un proces pentru revocarea votului asupra celor 4 membri ai comitetului de selecţie vizaţi şi suspectaţi că nu ar fi independenţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii