Populaţia Republicii Moldova preferă un lider autoritar

Vladimir Voronin. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2012

Populaţia Republicii Moldova preferă un lider autoritar şi un rol activ pentru preşedinte, ceea ce explică faptul că Vladimir Voronin este în continuare bine cotat în sondaje, se arată într-un studiu al GeoPOL.

Majoritatea moldovenilor doresc "o verticală a puterii asemănătoare cu cea a Rusiei", ceea ce "subliniază încă o data eşecul parlamentarismului în percepţia publicului, dar şi asocierea unui rol activ cu funcţia prezidenţială", potrivit studiului.

La nivelul cetăţenilor Republicii Moldova se constată o afinitate spre tipul liderului autoritar, ceea ce explică dificultatea despărţirii electoratului de Vladimir Voronin, bine cotat în sondaje, deşi nu mai este prezidenţiabil. "O cădere a altor lideri politici în acelaşi tipar din considerente electorale ar fi problematică pentru implementarea unei democraţii autentice în R. Moldova", avertizează autorii analizei.

"Trebuie înţeles totodată că Vladimir Putin este mai apreciat în ţările foste sovietice decât în propria lui ţară. Tocmai această percepţie asupra omului Putin ii face pe mulţi să accepte un sistem politico-administrativ aplicat deja în Rusia - considerându-se de fapt că, într-o eventuală apropiere consistentă de Moscova aceasta va revărsa subsidii la Chişinău, întocmai ca în vechiul URSS. Acest succes personal aduce pe cale de consecinţă şi o incredere în spaţiul vamal ruso-belaruso-kazah. Totuşi, subliniem că se face o diferenţă clară între forţa şi existenţa efectivă a Federaţiei Ruse şi CSI", afirmă GeoPOL.

Sondajul ce a stat la baza cercetării GeoPOL a fost realizat înainte de desemnarea preşedintelui actual al Republicii Moldova, iar concluziile eprezintă astfel poza startului unei evoluţii legate de acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor