Mitt Romney şi Rusia: De un duşman îşi face rost doar cel care este slab
alte articole
După ce „discuţia confidenţială” dintre Barack Obama şi Dmitri Medvedev despre scutul american antirachetă a devenit accesibilă publicului larg datorită unui microfon lăsat deschis, concurentul lui Obama din alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, a declarat că Obama supune America unui risc imens, Rusia fiind „duşmanul geopolitic numărul 1” al SUA.
Pentru Medvedev aceasta s-a dovedit o declaraţie prea tare: liderul rus i-a recomandat candidatului Romney 'să se uite la ceas' şi să înţeleagă că omenirea este în ajunul 2012, nu în 1970. ''Duşmanul numărul 1' - aceasta miroase a Hollywood', a ironizat Medvedev.
Cu acelaşi succes, Medvedev i-ar putea dărui un ceas şi lui Vladimir Putin, succesorul şi predecesorul său, subliniază cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, amintind cum, în timpul campaniei electorale, şi acesta a alimentat spiritul de mare putere al Rusiei prin promisiuni privind modernizarea armatei ruse şi contracararea sistemului american antirachetă.
În timpul unei campanii electorale, imaginea unui duşman extern este cu precădere utilă şi tocmai din acest motiv Vladimir Putin a găsit de cuviinţă să satisfacă nevoia concetăţenilor săi în patriotism şi spirit belicos, iar Mitt Romney, la rândul său, nu face decât să scoată la suprafaţă vechile clişee despre Rusia. În afară de aceasta, nu este exclus ca Romney să considere că poate cataloga Rusia relativ uşor drept 'duşman', în timp ce China, principalul creditor al SUA, are nevoie de un tratament mai atent, adaugă publicaţia germană.
În orice caz, Romney şi consultanţii său nu ştiu altceva mai bun şi măsoară într-adevăr forţa SUA în comparaţie cu slăbiciunea Rusiei. Totodată, doar cel care este slab intern are nevoie de un duşman extern, subliniază Sueddeutsche Zeitung.
America nu este slabă, însă ea nu are încredere în forţele proprii, consideră cotidianul. Terorismul, împotriva căruia se poartă un lung război, nu s-a predat nici până în ziua de azi, ci doar s-a disipat în ceaţă. SUA sunt epuizate de războaiele pe care le duce de ani de zile în Irak şi Afganistan şi pe care ar dori să le expulzeze din conştiinţa sa. Lipseşte doar un duşman, care să poată fi clasificat în vechile categorii de forţă militară şi de confruntare ideologică puternic exprimată.
China nu va face SUA un asemenea serviciu şi se va eschiva de la o confruntare deschisă. De altfel, chiar şi Rusia ar putea trage pentru sine un profit politic extern mult mai mare dacă s-ar întoarce cu faţa spre Europa de Vest şi dacă ar distruge vechile structuri geopolitice prin intermediul unui program de cooperare şi modernizare, recomandă cotidianul german.