Pop contraatacă: Baronii manualelor au anual peste 100 de milioane euro
alte articole
Criticat puternic pentru interzicerea materialelor auxiliare în şcoli, ministrul Educaţiei Liviu Pop a declarat joi, la Antena 3, că "baronii manualelor" obţin anual pe zona de auxiliare "undeva peste 100 de milioane de euro", relatează Hotnews.
"Baronii manualelor, care, aşa cum am spus, în zona aceasta a auxiliarelor au anual - se vehiculează - undeva peste 100 de milioane de euro. Nu stiu câţi dintre aceşti bani sunt fiscalizaţi şi în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri către negru. Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari şi au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei ţări şi noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educaţiei - şi nu numai, şi a sănătăţii, eu vorbesc acum de educaţie. (...) Este o miză financiară şi eu cred, intuiesc că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt şi din zona aceasta. Nu am cum să dovedesc, intuiesc şi voi face public la momentul respectiv şi toate editurile care au fost notificate şi toate editurile care niciodată nu au participat la licitaţie de manuale - mare atenţie! -, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare", a declarat Pop, preluat de Agerpres.
Liviu Pop a mai precizat că doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite în sistemul de învăţământ în ultimii 3-4 ani au avut aviz de la MEN.
"Pentru copii de clasa a IV-a de anul trecut a fost aprobat nu ştim cum, că avem ancheta internă, doar un auxiliar pentru limba engleză", a declarat Pop.
Ministrul a mai precizat că atât manualele de sport cât şi celelalte manuale de clasele a II-a a III-a şi a IV-a făcute de edituri sunt de o calitate "foarte slabă". Cât despre celebrul şi mult-criticatul manualul de sport, Pop a susţinut că acesta nu a fost realizat în perioada de când se află la cârma ministerului, ci "l-a moştenit".
"(...) Nu am putut să fac nimic ca ministru al Educaţiei să spun: 'domn'e, nu mai puneţi manualul de sport!' Era licitat deja eu când am venit, cred că erau făcute şi ofertele în perioada aceea în iunie. Este un drept pus în lege în 2011. (...) Nu am pus eu manualul de sport, eu l-am moştenit acest manual. Nu este un moft al ministrului Educaţiei. Este un moft în lege, dacă îl putem numi un moft. Prin Legea manualului şcolar trebuie să clarificăm acest aspect. (...) Eu pot să spun că l-am citit şi da, sunt dezamăgit, dacă mă întrebaţi de calitatea manualului, şi nu numai la sport", a declarat Pop.