Ponta, pentru Le Monde: Am regrete în legătura cu acţiunile mele din timpul suspendării lui Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat pentru cotidianul francez “Le Monde” că regretă unele acţiuni din perioada suspendării preşedintelui Traian Băsescu, susţinând totodată că “va lucra de două ori mai mult” ca să îndrepte “reputaţia României”, citat de B1 Tv.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
18.09.2012

Premierul Victor Ponta a declarat pentru cotidianul francez “Le Monde” că regretă unele acţiuni din perioada suspendării preşedintelui Traian Băsescu, susţinând totodată că “va lucra de două ori mai mult” ca să îndrepte “reputaţia României”, citat de B1 Tv.

"Bineînţeles că am regrete. Am fi putut acţiona altfel şi trag deci atât învăţăminte pozitive, cât şi negative de pe urma acestei situaţii. Voi lucra de două ori mai mult, nu numai ca să-mi pun în practică programul, ci şi ca să repar reputaţia României. Am acţionat conform culturii noastre politice şi normelor noastre în vigoare. Evident deci că agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia şi pe europeni, în general. Pe de altă parte, participarea şi rezultatul referendumului mă fac să spun că poate am acţionat de o manieră impetuoasă şi grăbită, dar care răspundea aşteptărilor populaţiei", a afirmat, pentru publicaţia franceză, Victor Ponta.

De asemenea, primul ministru susţine că “a fost rănit” de ceea ce a scris presa internaţională despre el, care l-a prezentat ca pe un personaj “care nu respectă valorile europene”. Premierul se declară nemulţumit de criticile primite din partea presei internaţionale, precizând că „interesele naţiunii trebuie însă să primeze”, iar din acest motiv a decis să pună capăt luptei politice cu Traian Băsescu.

„Am avut o uriaşă problemă pentru a explica în afară acţiunile noastre. Am fost rănit de faptul că ziare precum Le Monde, pe care l-am citit dintotdeauna, m-au prezentat drept cineva care nu respectă valorile europene. Înţeleg că războiul politic a rănit ambele părţi şi chiar şi întreaga ţară. Această afacere nu este însă una în alb şi negru, nu există un inocent şi un vinovat, a fost o bătălie sângeroasă. Interesele naţiunii trebuie însă să primeze, iar în cele din urmă, eu am fost cel care am decis să normalizez situaţia cu preşedintele, eu am hotărât să pun capăt luptei politice", susţine premierul social-democrat.

Ponta, despre comparaţia cu Viktor Orban: “Am ghinionul să mă numesc tot Victor”

Jurnalistul de la “Le Monde” a pus accentul pe modul în care primul ministru român a tratat instituţiile statului, făcând o paralelă cu omologul său ungar, Viktor Orban. La comparaţia ziaristului francez, Ponta declară că din nefericire este o coincidenţă de nume.

"Am ghinionul să mă numesc tot Victor. În rest, avem puncte de vedere complet diferite. Eu sunt primul lider politic român care nu are trecut comunist. Vreau să fac instituţiile mai populare, nu vreau să le brutalizez. După opt ani de putere, preşedintele Băsescu a acaparat prea multe puteri; el a reuşit să concentreze executivul, judiciarul şi într-o oarecare măsură, legislativul. La sosirea mea în post exista o puternică dorinţă de a separa aceste puteri", explică Ponta.

În legătură cu aderarea României la zona euro, Ponta a precizat că pentru acest lucru “trebuie să fim bine pregătiţi; vom vedea în 2015. Economia noastră trebuie s-o ducă însă mai bine decât acum, dacă nu, riscăm să păţim ce au păţit alte state care au fost primite prea repede în zona euro".

Ponta, despre plagiat: E ca la maşini, normele de securitate din 2012 sunt diferite de cele din 1999

Întrebat despre acuzaţiile de plagiat ale tezei de doctorat, Ponta a susţinut că “este o minciună” şi că în 1999, Comisia de etică a arătat că lucrarea sa era conformă, dând exemplu notele date maşinilor, care se fac conform unor norme de securitate care se schimbă de-a lungul anilor.

„E o minciună şi acest lucru a fost unul dintre marile conflicte politice cu preşedintele. Comisia de etică a spus că potrivit criteriilor din 1999, teza mea era conformă. Problema este însă că şi cu notele date maşinilor: normele de securitate din 2012 nu sunt la fel cu cele din 1999", răspunde Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor