Ponta nu se lasă. Îl vrea pe Băsescu la închisoare cu orice preţ. Ameninţări cu Dosarul Flota
alte articole
După ce directorul SRI, George Maior, a atacat fără niciun menajament Curtea Constituţională a României, pentru "ca şi-a permis" să respingă legi Big Brother, vine rândul premierului Ponta să pună (din nou) presiune pe justiţie.
Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a anunţat că a cerut Ministerului Justiţiei şi AVAS să studieze decizia de clasare a dosarului Flota, în care "eternul său duşman", Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare. Ponta a mai anunţat şi că există posibilitatea ca această decizie să fie atacată de Guvern.
Reamintim că aceasta nu este prima dată când premierul Ponta contestă decizii ale procurorilor/judecătorilor, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat.
La începutul lui octombrie 2014, Ponta se răţoia la procurorii care au pus sechestru pe bunurile Lukoil, companie acuzată de o evaziune fiscală uriaşă, "avertizându-i" că "pun în pericol" salariile a 3500 de angajaţi, acelaşi Ponta se declara convins înainte de alegerile prezidenţiale că Iohannis va fi declarat incompatibil de Curtea Supremă şi, dând timpul mai mult înapoi, tot acelaşi Ponta, îi acuza pe magistraţi că l-au condamnat pe nedrept la închisoare pe Adrian Năstase, un inocent "Iulia Timoşenko" de România.
Dosarul Flota
Deschis acum două decenii, dosarul Flota, în care fostul preşedinte Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare, a fost clasat joi de către procurorii anticorupţie, "întrucât faptele nu există", potrivit Mediafax.
Conform sursei citate, infracţiunea de abuz în serviciu, de care era acuzat Traian Băsescu, nu există, deoarece prin exercitarea funcţiilor de decizie în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 1990-1992 şi 1996-2000, Băsescu nu a produs şi nu a determinat producerea vreunui prejudiciu în patrimoniul CNM Petromin SA Constanţa. Procurorii explică acest lucru prin faptul că navele care fac obiectul dosarului au fost vândute în baza aprobărilor legale date de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) - acţionarul majoritar al CNM Petromin SA în cadrul procesului de privatizare iniţiat de Guvernul României.
"Cele 16 nave aflate în contracte de management cu grupul Klaveness au rămas în proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispoziţie asupra lor) până în 1999-2000, când acestea au fost vândute la licitaţie. Sumele realizate din vânzarea celor 16 nave au fost în cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vânzării navelor nu a aparţinut Ministerului Transporturilor, ci a aparţinut FPS şi AGA a CNM Petromin SA, întrucât FPS şi nu Ministerul Transporturilor erau acţionarul majoritar al CNM Petromin SA", arată DNA, în răspunsul la solicitarea Mediafax.
În ceea ce priveşte infracţiunea de delapidare, constând în faptul că "în septembrie 1992, în calitate de ministru al Transporturilor şi director (preşedinte) al BOD Petroklav Inc. Bahamas, după încetarea activităţii acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD în contul deschis la Citibak Londra, de unde şi-a însuşit-o, prezentând ulterior un extras de cont în care figurează nereal virarea sumei la asiguratorul navei Băceşti", a rezultat că fostul şef al statului nu şi-a însuşit suma de 500.000 de dolari, aşa cum se arată în actul de învinuire, ci că suma a fost plătită Clubului de asigurări P&I UK Londra şi reprezintă contravaloarea asigurării navelor din exploatarea Petromin.
"De altfel, cu referire la această presupusă faptă, respectiv delapidare, răspunderea penală s-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrării în vigoare la data de 1 februarie 2014 a noului Cod Penal, conform căruia, maximul special al pedepsei pentru infracţiunea de delapidare a fost redus la şapte ani", precizează DNA.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost implicat în 68 de dosare penale, şase dintre acestea fiind încă în curs de soluţionare, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), într-un răspuns transmis miercuri la solicitarea agenţiei Mediafax.
Conform sursei citate, alte două dosare au fost declinate la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, respectiv la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
În prezent, în instrumentarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se mai află un singur dosar penal, conform sursei menţionate.
Referitor la DNA, în intervalul 2002 - 2012 au fost înregistrate patru cauze penale în care apare numele fostului Traian Băsescu, toate acestea fiind soluţionate.
"Un dosar a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosar în care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedură penală, scoaterea de sub urmărire penală", conform PICCJ.
Procurorii DNA au dispus neînceperea urmăririi penale şi clasarea în alte trei dosare penale.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.