Ponta: Nu renunţ la ideea reducerii TVA la 9%, am să explic FMI că se va reduce evaziunea fiscală

Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.11.2012

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că nu va renunţa la ideea reducerii TVA la 9% la produsele agricole, susţinând astfel că va explica FMI că în ciuda faptului că în primele luni se va înregistra o scădere la buget, această sumă va fi ulterior recuperată, deoarece se va reduce evaziunea fiscală.

,,Nu este vorba că nu se agreează ( FMI, n.r.) TVA diferenţiat. După cum ştiţi, din 27 de ţări ale UE numai România şi Danemarca, dacă nu mă înşel, au acelaşi TVA pentru produsele agricole. Toate celelalte ţări au TVA diferenţiat”, a spus el, la târgul Indagra. Premierul a adăugat că FMI nu s-a opus acestei măsuri, doar a cerut să se facă o analiză ,,foarte clară” asupra efectelor bugetare.

,,Ceea ce ne-a cerut FMI a fost o analiză foarte clară asupra efectelor bugetare. Ce înseamnă, ce pierdem la buget în situaţia în care aplicăm acea schemă în care eu cred foarte mult şi care o vom aplica până la urmă, cea în care TVA rămâne 24%, dar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Deci practic, rămâne TVA doar 9%, ceilalţi 15% sunt pentru dezvoltarea plantaţiei, sau dezvoltarea fermei respective”, a punctat el.

Victor Ponta a susţinut că ,,problema principală” o constituie efectul pe încasările bugetare la TVA, mai ales în primele luni când acestea sunt mai mici, chestiune ce va fi discutată în momentul construirii bugetului pe 2013. ,,Problema principală, şi asta trebuie să discutăm în momentul construirii bugetului pe 2013 este efectul pe încasările bugetare la TVA şi mai ales perioada de timp în care absorbim primele două, trei luni de încasări mai mici”, a declarat premierul.

El a precizat că va explica FMI că în ciuda faptului că TVA este 24%, încasările sunt mult mai mici din cauza evaziunii fiscale. ,,Ceea ce noi avem ca studii şi o vom discuta cu cei de la FMI este un rezultat destul de simplu, şi anume că acela care spune că, chiar dacă pe hârtie ai 24% TVA la produsele agricole, în realitate din cauza evaziunii fiscale încasezi mult mai puţin”, a afirmat primul ministru.

,,Dacă aduci această schemă (cu TVA de 9% n.r.) în care îl obligi practic pe producător să emită factură, pentru că altfel nu primeşte cei 15% înapoi, după două, trei luni în care probabil încasările la TVA pentru aceste produse vor scădea, după aceea se absoarbe acest prim efect şi putem să avem încasări mai mari. Avem de asemenea fiscalizarea, scoaterea la lumină a pieţei agricole care acum conform estimărilor este undeva până la 80% pe piaţa neagră şi avem un sprijin pentru producătorii interni. Pentru că la un TVA de 24% practic nu rezişti în faţa produselor importate, mai ales că şi în ceea ce priveşte produsele importate apare încă foarte multă evaziune fiscală”, a explicat Ponta.

El a susţinut că nu va renunţa la această ideea cu reducerea TVA la produsele agricole, adăugând că FMI nu s-a opus niciodată acestei măsuri, doar a cerut câteva explicaţii. ,,E vorba aici de o idee la care nu renunţ şi la care FMI nu a spus niciodată că se opune şi a spus un singur lucru: ”, a spus preşedintele PSD.

Fiind întrebat de unde va obţine bani pentru a acoperi primele două, trei luni de zile când încasările o să fie mai mici, Ponta a spus că după această perioadă se va trece pe creştere şi până la jumătatea anului se recuperează tot ce s-a pierdut.

,,Din punctul nostru de vedere, şi în baza analizelor pe care noi le avem după primele două, trei luni – până la urmă este la fel ca şi încasarea TVA-ului nu la momentul emiterii facturii, ci la momentul încasării facturii – practic după două, trei luni de scădere după aceea treci pe creştere şi recuperezi până la jumătatea anului tot ce ai pierdut în primele două, trei luni, plus că ai un sistem mult mai sănătos. Cel cu plata TVA-ului la plata facturii, nu la emitere, şi cel cu produsele agricole. Şi anul viitor până la sfârşitul anului putem de fapt să intrăm într-o situaţie de normalitate de creştere în ceea ce priveşte încasările din TVA”, a conchis Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor