Ponta, în Washington Post: USL va contribui după alegeri la o Europă mai integrată şi mai prosperă

Premierul Victor Ponta scrie vineri în cotidianul Washington Post despre consecinţele negative ale unei prea mari austerităţi în UE şi susţine că, după alegerile de duminică, USL va contribui la crearea unei Europei mai integrate şi mai prospere şi la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.12.2012

Premierul Victor Ponta scrie vineri în cotidianul Washington Post despre consecinţele negative ale unei prea mari austerităţi în UE şi susţine că, după alegerile de duminică, USL va contribui la crearea unei Europei mai integrate şi mai prospere şi la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

”Realegerea preşedintelui Obama luna trecută a fost o victorie a principiilor consolidării fiscale şi creşterei economice inteligente. Din ce în ce mai mulţi europeni îşi exprimă dorinţa pentru astfel de politici”, scrie premierul Victor Ponta.

”România a fost una dintre ţările cel mai puternic lovite de criza economică din Europa. Programul de austeritate aplicat în acel moment a fost un răspuns nu prea bine calculat şi de moment, care a avut un impact social şi economic devastator asupra ţării noastre. Profesorii şi doctorii au fost trecuţi la niveluri de salarizare mai scăzute decât cele pentru muncitorii necalificaţi şi România s-a confruntat cu o emigraţie masivă a clasei de mijloc”, mai notează Ponta, adăugând că USL a venit la putere în mai şi a pus pe lista priorităţilor ”un plan sustenabil de acţiune bazat pe creştere inteligentă, incluzivă, cu un echilibru potrivit între disciplina bugetară strictă şi redresarea economică, între creştere şi dezvoltare socială”.

”Guvernul nostru rămâne ferm angajat pe calea echilibrării bugetului şi consolidării bugetare”, scrie Victor Ponta, care trece în revistă realizările guvernului pe care-l conduce. ”Datoria publică a României a scăzut din mai şi am redus deficitul de la 4,1% din PIB în 2011 la 2,2% din PIB în 2012. Ambii indicatori au fost apreciaţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI). În acelaşi timp, am aplicat măsuri de susţinere a companiilor în ceea ce priveşte creşterea şi crearea de ,locuri de muncă. Am reformat rambursările de taxe pentru a sprijini afacerile mici, am redus evaziunea fiscală şi am început să ne luptăm cu unele dintre cele mai adânc înrădăcinate şi întunecate aranjamente financiare ale ţării. Am lăsat taxele scăzute şi, ca parte a pachetului nostru de reforme economice, am planificat noi scutiri de taxe pentru companii pentru a promova investiţiile şi crearea de locuri de muncă. Toatea acestea au fost realizate în contextul unui climat european care pare că s-a înrăutăţit”, consideră şeful Guvernului de la Bucureşti.

În opinia sa, Europa se confruntă cu o creştere a nemulţumirilor provocate de ”eşecul” măsurilor de austeritate în a asigura locuri de muncă şi un echilibru fiscal solid. ”Votanţii din Danemarca, Franţa, Olanda, Lituania şi România şi-au pus încrederea în guverne progresiste, proeuropene, cu programe economice ca ale noastre, evitând valorile politicilor populiste, bazate de xenofobie şi protecţionism”, subliniază premierul Victor Ponta, adăugând că pe plan internaţional au apărut deja avertismente privind consecinţele pe care ”prea multă austeritate le vor avea asupra Europei - prelungind criza datoriilor suverane, în loc să faciliteze rezolvarea ei”.

Victor Ponta aduce în sprijinul afirmaţiilor sale declaraţiile recente ale directorului FMI, Christine Lagarde, potrivit căreia ne aflăm pe o ”cărare îngustă” între riscurile datoriei şi recesiune, dar ”fără creştere, viitorul economiei globale este în pericol”.

”O altă lecţie importantă pe care o învaţă atât Statele Unite cât şi Europa este că, în faţa unor provocări economice descurajante, este imperativ să te asiguri că voinţa poporului se află pe primul loc (...) În România, partidele de centru-stânga şi centru-dreapta au format o coaliţie, lăsând deoparte diferenţele ideologice pentru a construi un proiect comun pentru o Românie puternică”, mai scrie Victor Ponta.

În finalul articolului, premierul aminteşte că ”pe ambele maluri ale Atlanticului s-au înregistrat efecte devastatoare ale recesiunii globale” şi îşi exprimă optimismul că, prin votul de duminică, ”poporul român va susţine guvernul nostru şi va continua pe calea reformei. Când vor face aşa, una dintre priorităţile noastre va fi să contribuim la o Europă mai integrată şi mai prosperă şi la consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor