Victor Ponta, într-un interviu pentru El Mundo
alte articole
Premierul Victor Ponta a abordat marţi, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei spaniole El Mundo, diverse teme de interes din România, printre care se numără şi cazul ministrului Relu Fenechiu, referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, investiţiile spaniole în România, acordul preventiv cu FMI, spaţiul Schengen şi absorbţia fondurilor europene.
Vă redăm în continuare interviul integral
***
Reporter: Acum câteva zile, ministrul Transporturilor şi-a prezentat demisia în urma unei condamnări pentru acte de corupţie. Este vorba despre prima condamnare în Romania a unui ministru aflat în funcţie. Şi-a dat demisia la ordinul dvs.? Sunteţi de părere că toţi politicienii condamnaţi sau anchetaţi în diverse procese judiciare ar trebui să părăsească funcţiile pe care le deţin?
Victor Ponta: Demisia domnului Fenechiu nu a fost dată la ordinului cuiva. A fost o decizie pe care am luat-o împreună, încă de la numirea domniei sale în funcţie. Dacă prima instanţă va decide că este vinovat, va pleca din Guvern. Acest lucru s-a şi întamplat. Este clar că orice politician condamnat nu mai poate ocupa o funcţie publică, în momentul în care instanţa s-a pronunţat.
Reporter: Şi pentru că tot vorbim despre demisii, anul trecut aţi cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, în urma unui referendum care nu a fost validat din cauza lipsei de cvorum, ceea ce i-a permis să rămână în funcţie. Cu toate acestea, presa tocmai a publicat cifrele prezentate de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2011, care nu se cunoşteau până acum, iar acestea confirmă faptul că în realitate au participat 50% din alegători. Ar trebui să plece Băsescu? USL va propune vreo măsură în acest sens?
Victor Ponta: O discuţie pe acest subiect acum este absolut inutilă. Preşedintele a fost reinstalat în funcţie în bază prevederilor legale de la acel moment şi în baza prevederilor Constituţiei. Discuţiile contrafactuale nu sunt utile pentru o democraţie. Nu există mijloace constituţionale prin care cineva să îi ia pur şi simplu mandatului unui preşedinte în România, deci nu avem subiect de discuţie. România a depăşit perioada instabilităţii politice. Preşedintele îşi va încheia mandatul la finalul anului 2014, atâta timp cât relaţiile între instituţii, respectarea Constituţiei de către toţi actorii politici vor funcţiona aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni. Stabilitatea din aceste luni a permis relansarea economică a României, iar o astfel de stabilitate, benefică tuturor cetăţenilor ţării mele, nu se poate vinde pe războaie politice.
Reporter: Nu doriţi să o faceţi deoarece acest lucru ar presupune anularea alegerilor?
Victor Ponta: Nu dorim să facem asta pentru că deciziile Curţii Constituţionale au fost clare, şi noi le respectăm. România este o democraţie stabilă, şi în acest moment acel episod a fost depăşit.
Reporter: România a încercat mereu să se prezinte că o bună destinaţie pentru investiţiile spaniole, iar mulţi oameni de afaceri s-au entuziasmat în acest sens, dar astăzi se pot vedea consecinţele crizei care duc la retragerea unor investiţii de ordinul milioanelor, precum în cazul Iberdrola. Care sunt perspectivele dvs. în materie de investiţii?
Victor Ponta: Sper că relaţia economică dintre Spania şi România să atingă cote mai înalte, dar şi această vizită are un rol în încercarea de a schimbă această realitate. Ne apropie atât de multe lucruri, şi cred că întărirea componenţei economice a relaţiei nu poate fi decât în beneficiul ambelor state. Sunt deja peste 4800 de societăţi cu capital spaniol în România, dar volumul investiţiilor poate creşte. În prezent, el este în jur de un miliard de euro.
România oferă numeroase oportunităţi de investiţii şi acest lucru este conştientizat de tot mai multe companii cu extindere internaţională. După cum poate ştiţi, zilele trecute am prezentat o serie de investiţii care încep deja în România în acest an şi care vor cumula peste 10 miliarde de euro. Asta, pe lângă zecile de mii de locuri de muncă ce vor fi create doar în acest. Estimăm că vor fi până la finalul acestui an încă 50.000 de noi locuri de muncă, după ce de anul trecut şi până astăzi au apărut aproape 100.000. Existenţa investiţiilor arată că România este atractivă şi îmi doresc ca şi investiţiile spaniole în România să crească în anii ce vin. Daimler, Exxon, Chevron sau Vinci sunt mari companii care vor să fructifice oportunităţile din România. Evident, nu pot să nu remarc investiţia de 100 milioane de euro a Promocion Inversolar 65, care va construi cel mai mare parc fotovoltaic din ţara noastră.
Agricultura, energia - unde există deja interes din partea firmelor spaniole, infrastructura sunt principalele domenii în care dorim să atragem în continuare firme cu capital străin şi sper că şi cele spaniole îşi vor îndreptă atenţia către noi.
Reporter: De curând aţi anunţat că vor fi daţi afară 2.860 de funcţionari din zece ministere şi că se va reduce cu 12% numărul înalţilor funcţionari, această fiind una din măsurile luate pentru a îndeplini angajamentele luate faţă de FMI. Românii vor trebui să facă faţă unor noi tăieri bugetare?
Victor Ponta: Nu mi-aş dori să existe aici o confuzie - într-un sistem public cu peste 1 milion de funcţionari publici, aceste restructurări sunt fireşti. În paralel cu aceste restructurări, reluăm angajări în sisteme absolut necesare, precum educaţia şi sănătatea. Nici vorba de reluarea politicilor de austeritate.
Este vorba de un proces de reformare a aparatului central absolut necesară. Avem foarte multe posturi în administraţia centrală pe care le-aş numi ca fiind ”parazite”, create cu scopul de a oferi sinecuri, sau posturi a căror existenţa nu se mai justifica în organigrame. De aici vor pleca oameni, iar de reduceri de venituri nu se pune problemă. Dimpotrivă, cred că suntem una din puţinele ţări europene care au aplicat anul acesta, din ianuarie, măriri de salarii la funcţionari.
Reporter: Dacă nu vă este teamă faţă de viitor, cum se explică un nou acord preventiv de 5 miliarde de euro cu FMI?
Victor Ponta: Acordul precedent a fost încheiat cu bine, Guvernul achitându-se de toate sarcinile ce i-au revenit. În continuare dorim încheierea unui nou acord de tip preventiv. Acest lucru înseamnă că nu vom trage bani de la FMI, ci vom folosi acest acord ca o garanţie „de sanatate” a finanţelor româneşti. Acest acord nu va aduce niciun fel de sacrificii pentru populaţie. Continuarea Parteneriatului cu FMI înseamnă continuarea consolidării fiscale, o accelerare a reformelor structurale, şi nu în ultimul rând înseamnă încredere mai puternică a investitorilor străini, în special, în potenţialul economic enorm pe care îl are economia românească în momentul de faţă.
Reporter: Există noi evoluţii pozitive în ceea ce priveşte intrarea României în spaţiul Schengen?
Victor Ponta: Semnalele venite de la partenerii României sunt tot mai pozitive şi avem încredere că în perioadă ce vine ne vom atinge acest obiectiv (Franţa e ultima ţara care a anunţat din nou susţinerea ei puternică pentru acest obiectiv). În continuare, poziţia noastră este aceea că aderarea României a fost întârziată din motive de ordin politic şi nu pentru că nu ne-am respectat angajamentele rezultate din Tratate. Pentru noi sunt o veste foarte bună şi semnalele primite de la Comisia Europeană, în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Raportul intermediar al CE arată bine şi sperăm că la finalul anului aceste semnale să se concretizeze într-un raport final pozitiv.
Reporter: Cum valoraţi susţinerea Spaniei în acest domeniu?
Victor Ponta: Mulţumim autorităţilor spaniole pentru că ne susţin necondiţionat în atingerea acestui obiectiv. Poate că acest lucru este determinat şi de faptul că în Spania există o foarte mare comunitate de români, iar spaniolii ştiu cel mai bine că românii nu vin să facă probleme. Pentru mulţi români Spania este a două casă şi mulţumesc şi pe această cale poporului spaniol pentru modul în care au primit atâţia conaţionali de ai mei în rândurile lor.
Reporter: Se poate spune că pentru România, călcâiul lui Ahile îl reprezintă absorbţia fondurilor europene. Până să ajungeţi la guvernare această cifră era de aproximativ 5%. Care este situaţia în prezent? De ce nu sunteţi capabili să utilizaţi într-o manieră eficientă banii pe care UE vi-i pune la dispoziţie?
Victor Ponta: Situaţia nu este încă cea pe care am dori-o, dar într-un an de zile am făcut foarte multe lucruri bune, iar rezultatele se văd. Rata de absorbţie a fondurilor europene a depăşit 20%, într-un singur an. Asta înseamnă de trei ori mai multe fonduri atrase într-un an decât s-a reuşit în ultimii 5 ani. Şi avem încredere că, dacă vom menţine acest ritm, ne vom apropia de ţintele stabilite, cu atât mai mult cu cât vom beneficia şi de o prelunigre a termenelor în care vor putea fi cheltuiţi aceşti bani.
Reporter: Dvs. aţi criticat foarte aspru anteriorul Guvern pentru faptul că majoritatea deciziilor le aprobă prin ordonanţe de urgenţă, evitând procedurile parlamentare normale. Cu toate acestea, de când aţi ajuns la guvernare aţi utilizat aceeaşi metodă şi chiar aţi folosit-o de mai multe ori decât predecesorii dvs. Care sunt cauzele utilizării acestei proceduri?
Victor Ponta: Informaţia pe care o aveţi nu este corectă. În acest an, de la 1 ianuarie şi până în prezent, Guvernul a dat cu o treime mai puţine ordonanţe de urgenţă decât precedentul Guvern, într-o perioadă similară. Prin urmare, acuzaţiile privind numărul recod de ordonanţe nu stau în picioare.
Am folosit mai puţine ordonanţe de urgenţă decât guvernele PDL şi am făcut acest lucru în situaţii necesare. Nu au existat proiecte cu implicaţii majore care să nu fie discutate cu toate partidele parlamentare. Noi respectăm mult mai mult Parlamentul - instituţie pe care o informăm cu privire la activitatea Guvernului, căreia îi cerem mandat pentru acţiunile noastre şi pe care nu o ocolim în legiferare.
Până la urmă, împotrivă acestui Guvern nu a fost depusă nicio moţiune de cenzură, întrucât partidele din Parlament, cu excepţia PDL, recunosc transparenţa şi dorinţa de colaborare a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare deţinute de USL.