Băsescu dă şah la premier

Un joc politic, un joc politic "extrem de neserios", a la Traian Băsescu, comentează Ponta decizia preşedintelui de a îl menţine interimar la transporturi până se finalizează privatizarea CFR Marfă.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.07.2013

Un joc politic, un joc politic "extrem de neserios", a la Traian Băsescu, comentează Ponta decizia preşedintelui de a îl menţine interimar la transporturi până se finalizează privatizarea CFR Marfă.

"E un joc politic a la Traian Băsescu, dar extrem de neserios şi sunt îngrijorat, pentru că în ultimul timp văd o mulţime de manifestări extrem de neserioase şi vă accentuez extrem de neserioase. În primul rând, Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, cum este şi acum, de secretarul de stat, dl.Ghibu. Eu semnez, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la Ministerul Transporturilor. Doi - CFR Marfă sau orice altceva sunt lucruri pe care oricum mi le asum, mi le-am asumat şi când era Fenechiu, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Trei - nu pot să stau decât maxim 45 de zile. Conform contractului, la 60 de zile după semnare trebuie plătiţi banii. Deci nu are nicio logică ideea asta că stau eu până se închide CFR Marfă. Este extrem de neserios", a explicat şeful Executivului.

Test pentru Ponta, scrie Cristian Preda pe blogul său.

"În timpul interimatului de la Justiţie, Ponta a colaborat cu preşedintele Băsescu, pentru a numi procurorii de la Parchetul General şi de la DNA.

Zilele trecute, după demiterea lui R. Fenechiu, premierul şi-a asumat portofoliul de la Transporturi. Nu mai pare aşa încântat ca data trecută, fiindcă şeful statului a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă încheierea privatizării CFR Marfă, înainte de a semna decretul de numire a unui ministru.

Vestea i-a fost dată de C. Antonescu, cel care spunea că nu mai calcă pe la Cotroceni, dar care a fost totuşi acolo, ieri, chemat de T. Băsescu.

“E un joc periculos”, a spus premierul.

Da, fiindcă e un test. Dacă Ponta încheie cu bine şi acest interimat, se va putea spune că un ministru în funcţie nu e bun de nimic, fiind nevoie ca premierul să-i ţină locul pentru ca dosare importante să fie închise. Dacă pică examenul, dr. Ponta va arăta că nu e la nivelul impus de pactul de coabitare. Acesta a fost înţeles până acum ca un pact de neagresiune, dar preşedintele vrea să-l redefinească, pentru a fi înţeles ca un pact de colaborare în interes public.", comentează Cristian Preda dedesubturile interimatului lui Ponta la transporturile româneşti.

Deci, Băsescu joacă cât (se) poate de inteligent. Dă şah la premier, iar Ponta n-are decât să scoată cămaşa cum o şti el mai bine.

Întrebat de presă dacă înţelege de ce vrea preşedintele Băsescu să îl menţină în postul de ministru interimar, Ponta răspunde că se aşteaptă ca preşedintele să îi facă un dosar penal pentru perioada în care va conduce, ca interimar, Ministerul Transporturilor, adăugând însă că şeful statului i-a mai făcut dosare şi că "nu este o problemă".

Privatizarea CFR Marfă este cu cântec, una dintre cele mai dubioase privatizări din România utimilor ani.

Preţul de pornire al licitaţiei a fost considerat de mulţi experţi ca fiind mult prea mic faţă de valoarea reală a companiei. În 2007, valoarea CFR Marfă era estimată la cel puţin un miliard de euro, iar în 2013, anterior privatizării, reprezentanţi ai companiei Servtrans, membră a AsociaţiaTransportatorilor Feroviari din România, evaluau CFR Marfă la circa 2 miliarde de euro cel puţin.

Pachetul majoritar al CFR Marfă a fost vândut, finalmente, companiei Grup Feroviar Român, pentru 202 milioane de euro, sumă care nu depăşeşte cifra de afaceri a CFR Marfă pe zece luni, afirmau analişti din presă imediat după privatizarea CFR.

Prin această privatizare, considerată cel mai mare tun al USL, pier­de­rea imediată a statului este de cel puţin un sfert de miliard de euro. Pierderile pe termen lung sunt greu de cuantificat.

Cum va finaliza aşadar Ponta acest dosar complicat?

Ideal ar fi... să nu fie cazul să îl finalizeze el.

Ponta încearcă să dejoace planul lui Băsescu, căutând pe altcineva care să preia ingratul scaun lăsat moştenire de un ministru corupt. Propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi ca ministru de transporturi, semnată de prim ministrul ţării, urmează să fie trimisă azi la Cotroceni. Între timp, pe principiul "după noi, potopul", premierul a plecat în Spania unde îşi vede de treburile lui de premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor