Ponta, despre decizia CCR: "Caz tipic - Corlăţean! Nu scrie în lege câte secţii de vot trebuie să fie în străinătate"

Noua decizie CCR privind abuzul în serviciu vine "mănuşă" pentru a-l scoate nevinovat pe Corlăţean pentru cozile de la alegerile prezidenţiale din diaspora, în opinia lui Ponta, căci acesta "nu a încălcat o lege."
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.06.2016

Fostul premier Victor Ponta a salutat, pe Facebook, decizia CCR privind abuzul în serviciu, ilustrându-i aplicabilitatea în cazul fostului ministru de Externe Titus Corlăţean - acuzat că a pus umărul la sabotarea alegerilor în diaspora - care, în lumina deciziei CCR, n-ar fi pasibil de pedeapsă.

Potrivit fostului premier în beneficiul căruia Corlăţean ar fi luat decizii ce au dus la formarea cozilor uriaşe din noiembrie 2014 la secţiile de vot din străinătate, "oportunitatea unei decizii administrative sau politice nu poate fi apreciată de un procuror."

"Deci dacă ai încălcat cu bună ştiinţă o lege care spune ce trebuie să faci şi să nu faci - eşti pasibil de răspundere penală (dar trebuie arătată prevederea legală)! Dacă nu ai încălcat nicio lege, oportunitatea unei decizii administrative sau politice nu poate fi apreciată de un procuror! Punct.

Caz tipic - dosarul lui Titus Corlăţean! Nu scrie în nicio lege câte secţii de vot trebuie să fie în străinătate, putea legal să facă oricâte consideră oportun (şi a făcut un număr identic ca în 2009, când nu a fost nicio problemă)! În final s-a dovedit că decizia a fost defectuoasă că au fost cozi în anumite secţii (ceea ce mi-a produs mie un prejudiciu pentru că am pierdut alegerile din această cauză). Corlăţean a răspuns politic prin demisie, dar nici nu a încălcat o lege, nici nu a avut vreo intenţie criminală (că mi-a făcut mie rău deşi evident că nu voia asta)! Clar şi simplu!", scrie Ponta pe contul său de socializare.

Reamintim că Titus Corlăţean este acuzat de DNA că a recurs la mai multe stratageme pentru a-i împiedica pe românii din străinătate, care în mod tradiţional votează împotriva candidatului PSD, să ajungă la urne. Una dintre acestea a fost eliminarea unor secţii unde locuiesc comunităţi importante de români şi înfiinţarea altora în oraşe unde stau câteva zeci de conaţionali. Astfel, deşi teoretic românii din Diaspora au avut la dispoziţie tot atâtea secţii de votare ca în 2009, practic, pentru mulţi dintre ei a fost mult mai greu sau chiar imposibil să voteze.

Revenind la decizia CCR, judecătorii Curţii Constituţionale au admis, miercuri, excepţia de neconstituţionalitate ridicată la articolul care defineşte abuzul în serviciu în Codul penal, decizând că sintagma "în mod defectuos" din cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce "prin încălcarea legii".

Merită menţionat că infracţiunea de abuz în serviciu în cazul demnitarilor este anchetată în baza legii 78/2000, nu a Codului penal, iar judecătorii CCR au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor