Ponta declară că în 2014 a dat un ordin care a dus la inundarea unor sate din România pentru a salva Belgradul

Fostul premier PSD Victor Ponta, în prezent candidat independent la preşedinţia României, a dezvăluit că în 2014 a ordonat deschiderea Porţilor de Fier pentru a salva Belgradul, cu preţul inundării unor sate româneşti.
Ponta a făcut această declaraţie neaşteptată în cadrul podcastului „Hai, live! cu Turcescu şi Andronic”, difuzat miercuri. El a povestit că, în timpul inundaţiilor din 2014, a decis personal să deschidă ecluzele de la Porţile de Fier pentru a evita dezastrul în capitala Serbiei, Belgrad, chiar dacă această măsură a dus la inundarea unor localităţi de pe malul românesc al Dunării.
„Am dat ordin structurilor româneşti să deschidă valea la Porţile de Fier şi, astfel, Belgradul a fost salvat. S-a inundat doar o suburbie. Dacă nu luam acea decizie, întreg Belgradul era sub apă”, a spus Ponta în timpul emisiunii.
Fostul premier a recunoscut că decizia a afectat comunităţi din România: „Da, s-a inundat partea noastră. Dar am colaborat cu ISU, am evacuat oamenii, am oferit despăgubiri rapid. N-a aflat presa la vremea aceea. Au fost sate în aval...”
Întrebat de Robert Turcescu dacă a preferat să sacrifice localităţi româneşti în locul celor sârbeşti, Ponta a răspuns: „Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci şi de aia nu mă mai invită nici acum să-nvârt un ciolan… Da, dar i-am dat despăgubiri. Mai mult decât făcea crama lui de la Cetate. Hai să fim serioşi, era vorba de Belgrad! Oraşul unde Iancu de Hunedoara l-a învins pe Mahomed Cuceritorul! Să fi lăsat Belgradul sub apă ca să salvăm crama lui Dinescu?! Lasă, că s-a refăcut, e foarte bună acum.”
Pentru gestul său, Ponta susţine că a fost recompensat cu cetăţenia sârbă: „Mi-au acordat-o pentru că i-am ajutat enorm. Şi nu mi-a dat-o preşedintele, ci Parlamentul. A fost o cetăţenie onorifică, primită în acelaşi timp cu Steven Seagal.”
Ulterior, într-o postare pe Facebook, Ponta a adus precizări suplimentare:
„În 2014, Europa s-a confruntat cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani. În România, am luat măsurile necesare alături de experţi — nicio viaţă nu a fost pusă în pericol, iar pagubele materiale au fost rapid reparate.”
Candidatul se declară pregătit pentru orice atac: „Nu mă tem de atacurile murdare ale reţelei 'Soros' sau ale celor corupţi care se tem de mine. Nu voi fi intimidat şi nimeni nu mă poate opri.”
Ponta şi-a apărat decizia din 2014, insistând: „Un lider trebuie să ia decizii rapide şi corecte — iar asta am făcut. Cei care mă atacă acum erau alături de mine atunci, în Guvern. Împreună am protejat românii şi am ajutat vecinii.”
Reamintim că pentru a putea candida la preşedinţia României, Ponta spune că a iniţiat procedurile de renunţare la cetăţenia sârbă. El a precizat că a depus cererea acum două săptămâni.