Pompeo: Lumea ar trebui să caşte bine ochii la pericolele iscate de tehnica din China
alte articole
Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat vineri că lumea ar trebui să „caşte bine ochii” la riscurile utilizării tehnologiei chineze, precizând că ar putea exista probleme pentru companiile americane care operează în anumite locuri în care sunt folosite echipamente Huawei, potrivit Reuters.
În timpul unei vizite în Manila, Pompeo a fost întrebat în legătură cu perspectiva ca Filipine să folosească în viitor tehnologia 5G produsă de Huawei, în condiţiile în care ţara urmăreşte să îşi modernizeze infrastructura învechită de telecomunicaţii.
„Sarcina noastră a fost aceea de a împărtăşi cu lumea riscurile asociate cu această tehnologie: riscurile la adresa poporului filipinez, riscul la adresa securităţii Filipinelor, riscul ca America să nu poate fi capabilă să opereze în anumite medii dacă există tehnologie Huawei în apropierea lor”, a susţinut Pompeo la o conferinţă de presă.
Guvernul american a amplificat presiunea asupra Huawei, cel mai mare producător din lume de echipamente pentru telecomunicaţii, şi a încercat să împiedice companiile americane să cumpere routere şi switch-uri Huawei, sfătuindu-şi în acelaşi timp aliaţii să facă la fel.
De altfel, Departamentul de Justiţie american a făcut publice, recent, acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar Meng Wanzhou care a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie 2018, iar acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.
Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.
De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.