Pompeo, despre pana de curent din Venezuela: “Politicile lui Maduro aduc doar întuneric”

Pană de curent în Caracas, Venezuela, 7 martie 2019 (Matias Delacroix/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.03.2019

Capitala venezueleană Caracas şi alte zone din ţară au fost cuprinse de o beznă totală timp de câteva ore în cursul serii de joi. Preşedintele socialist Nicolas Maduro a învinuit Statele Unite pentru această situaţie, susţinând că “războiul energetic declarat de imperialiştii americani” împotriva ţării sale nu va reuşi.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat, vineri, că pana de curent din Venezuela este “rezultatul incompetenţei regimului lui Maduro”.

“Pana de curent [...] nu a fost cauzată de SUA. Nu a fost cauzată de Columbia, Ecuador sau Brazilia, Europa sau o altă ţară”, a afirmat Pompeo, adăugând într-o postare pe Twitter că “politicile lui Maduro nu aduc decât întuneric”.

De asemenea, într-un mesaj separat postat pe Twitter, Pompeo a făcut o referire la înlăturarea lui Maduro, în special pentru că “nu există energie electrică şi medicamente” în Venezuela.

Pompeo a făcut remarcile după ce ministrul pentru Energie Electrică din Venezuela, Luis Motta Dominguez, a declarat că autorităţile lucrează pentru a soluţiona problema.

La rândul său, Maduro a menţionat, joi, pe Twitter: “Războiul energetic declarat şi direcţionat de imperialiştii americani împotriva poporului nostru va fi distrus. Nimic şi nimeni nu va învinge poporul lui Chavez”, referindu-se la fostul lider venezuelean Hugo Chavez.

Pene de curent au fost raportate aparent în 21 din cele 23 de state ale Venezuelei, inclusiv capitala Caracas.

National Electric Power Corporation, compania naţională care administrează energia electrică, a declarat că centrala hidroelectrică majoră Guri “a fost ţinta unui sabotaj, ca parte a unui război electric împotriva ţării”.

Centrala hidroelectrică Guri are o capacitate instalată de 10.200 MW şi este cea de-a treia centrală electrică din lume ca mărime, potrivit website-ului Power Technology. Centrala acoperă aproximativ 70% din nevoile electrice ale ţării, însă uneori este afectată de secete.

Pana de curent a avut loc într-un moment în care Venezuela este cuprinsă de o criză politică de mari proporţii, în care liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie, cu scopul de a-l alunga de la putere pe Maduro. In demersul său, Guaido este sustinut de SUA şi alte aproximativ 50 de ţări din America de Sud şi occidentale.

Rusia, China, Cuba, Bolivia, Iran, Turcia şi alte câteva state şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul lui Maduro. Mexic şi Uruguay au refuzat să îl recunoască pe Guaido, declarându-se neutre şi promovând o soluţionare a crizei prin dialog. Totodată, Rusia şi China au avertizat împotriva unei intervenţii militare împotriva regimului Maduro, după ce Washingtonul a insistat că toate opţiunile sunt pe masă.

De altfel, statul socialist suferă în prezent din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor