Polonia: Nou atac al migranţilor, "supervizat" de forţele bieloruse, a rupt gardul de frontieră

Migranţi irakieni la graniţa dintre Polonia şi Bielorusia
Migranţi irakieni la graniţa dintre Polonia şi Bielorusia (BELTA/AFP via Getty Images)

Poliţia de frontieră poloneză a anunţat, miercuri, că un grup de migranţi aflaţi la graniţa cu Bielorusia a spart gardul de sârmă ghimpată, încercând să intre cu forţa în Polonia.

Autorităţile poloneze spun că atacul a beneficiat de monitorizare din partea forţelor bieloruse.

„Ieri, în data de 23.11, în jurul orei 19:00, un grup de 100 de străini agresivi au trecut graniţa folosind forţa. Asupra forţelor de ordine poloneze s-a aruncat cu bolovani. Atacul a fost supervizat de forţele bieloruse”, se arată în postarea de pe Twitter a poliţiei de frontieră poloneze.

Occidentul acuză Bielorusia dictatorului Alexander Lukaşenko de organizarea crizei migranţilor ca răspuns la sancţiunile punctuale impuse de UE împotriva regimului de la Minsk, după alegerile fraudate din august 2020, care au generat proteste înăbuşite cu violenţă de autorităţi.

Potrivit regimului Lukaşenko, în prezent există circa 7.000 de migranţi pe teritoriul său, în mare parte din Irak, aflaţi în drum către Germania.

Bielorusia a fost acuzată că recrutează migranţi cu ajutorul unor agenţii de turism din Orientul Mijlociu, pentru a le facilita transportul către blocul european, în special Germania.

Regimul de la Minsk neagă acest lucru, deşi, într-un interviu luat de BBC, Alexander Lukaşenko a declarat că este posibil ca poliţiştii de frontieră bieloruşi să-i fi ajutat pe migranţi să treacă, însă a negat că Minskul i-a adus în Bielorusia. El a îndemnat UE să-i primească pe migranţi.

Poziţia Bielorusiei în acest conflict este sprijinită de Kremlin. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a recomandat UE să ofere asistenţă financiară Bielorusiei pentru a ţine migranţi pe teritoriul său, după modelul folosit în relaţia cu Turcia, care primeşte fonduri pentru centrele de refugiaţi sirieni de pe teritoriul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe