Miniştrii de externe din UE votează unanim adoptarea de noi sancţiuni împotriva Bielorusiei

Alexander Lukaşenko
Alexander Lukaşenko (Serghei Supinsky / AFP via Getty Images)

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit, luni, asupra aplicării de noi sancţiuni împotriva Bielorusiei, pentru generarea crizei migranţilor la graniţele UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene bieloruse şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”, transmite agenţia de ştiri Reuters.

Deşi votul a fost unanim în favoarea noilor sancţiuni, detaliile nu au fost încă stabilite.

O anchetă a Reuters arată recent că unele agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Bielorusia, care au acordat, în ultimele luni, mii de vize turistice.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afară de Belavia, compania naţională bielorusă.

Belavia este interzisă deja în UE în urma incidentului care a implicat deturnarea unui zbor al companiei Rynair, pentru a-l captura pe dizidentul bielorus Roman Protasevici, care se afla la bordul aeronavei. Avionul, în zbor către Riga, a fost deturnat la Minsk sub pretextul existenţei unei bombe la bord. Pe aeroportul din Minsk, Protasevici împreună cu prietena lui de cetăţenie rusă au fost arestaţi.

Potrivit ministrului german de Externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat în operaţiunea de atragere a migranţilor către Bielorusia.

Polonia a raportat în noiembrie peste 5 mii de tentative de trecere ilegală a frontierei.

Regimul Lukaşenko a negat că are vreun amestec în criza migranţilor, deşi în trecut a ameninţat că va permite acestora să ajungă la graniţa cu Polonia şi Lituania, ţări care au criticat abuzurile sale în materie de drepturi civile, comise după alegerile fraudate din august 2020.

UE a sancţionat deja Bielorusia şi punctual persoane de la conducerea ţării - inclusiv pe dictatorul Alexander Lukaşenko, fiul acestuia şi încă 165 de oficiali bieloruşi.