Poloiştii au luat în vizor Marea Britanie şi SUA

Naţionala masculină de polo – singura reprezentantă a unui sport de echipă din România prezentă la Jocurile Olimpice de la Londra – a plecat miercuri spre capitala Marii Britanii unde, pe 29 iulie, va debuta în cadrul competiţiei chiar împotriva naţionalei ţării gazdă. Meciul cu Marea Britanie este considerat a fi cel mai uşor pentru tricolori, care au evoluat deja de două ori împotriva britanicilor, învingându-i lejer de fiecare dată. Numai că, pentru a-şi îndeplini obiectivul de a se califica în sferturile de finală, România ar mai avea nevoie obligatoriu de încă o victorie în grupă, iar cel mai accesibil adversar din acest punct de vedere pare a fi, conform calculelor, naţionala Statelor Unite, chiar dacă americanii sunt vicecampioni olimpici “la zi”.
Antrenament al echipei olimpice de polo la Complexul Sportiv Olimpic de la Izvorani (Epoch Times România)
Bogdan Costea
25.07.2012

Naţionala masculină de polo – singura reprezentantă a unui sport de echipă din România prezentă la Jocurile Olimpice de la Londra – a plecat miercuri spre capitala Marii Britanii unde, pe 29 iulie, va debuta în cadrul competiţiei chiar împotriva naţionalei ţării gazdă. Meciul cu Marea Britanie este considerat a fi cel mai uşor pentru tricolori, care au evoluat deja de două ori împotriva britanicilor, învingându-i lejer de fiecare dată. Numai că, pentru a-şi îndeplini obiectivul de a se califica în sferturile de finală, România ar mai avea nevoie obligatoriu de încă o victorie în grupă, iar cel mai accesibil adversar din acest punct de vedere pare a fi, conform calculelor, naţionala Statelor Unite, chiar dacă americanii sunt vicecampioni olimpici “la zi”. Vorbind despre obiectivele echipei, tehnicianul naţionalei, antrenorul maghiar Istvan Kovacs, nu a scăpat din vedere atuurile pe care le au primele două adversare ale României din turneul olimpic, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. "Suntem gata cu pregătirea şi mergem cu inima împăcată la Londra. Suntem într-o grupă puternică şi grea, dar echipa României nu are nimic de pierdut la acest turneu. O să ne jucăm şansele. Sunt mulţumit de faptul că am ajuns la Olimpiadă şi de pregătirea băieţilor. Meciul cu echipa Marii Britanii e foarte important pentru că este primul de la acest turneu. În plus va fi dificil pentru că ei joacă acasă, cunosc foarte bine propriul bazin unde se pregătesc deja de o săptămână. Noi i-am bătut lejer de două ori în acest an şi, dacă nu vom juca nervoşi, sper să fie la fel şi de această dată. Am avut toate condiţiile de pregătire mai puţin una.Toate celelalte echipe calificate şi-au făcut din timp programul pentru această competiţie şi noi am rămas puţin pe afară. Calificarea noastră s-a jucat în aprilie şi majoritatea echipelor aveau deja programul făcut. Am avut doar turneul de la Dublin, încă unul la fel ne-ar fi picat foarte bine. Ne-am fi dorit să jucăm în cealaltă grupă, care este mai echilibrată. Primul meci e foarte important şi de asta depinde totul dar să nu uităm că şi SUA se pregătesc încă din septembrie pentru acest turneu, şi condiţiile lor de pregătire sunt mai bune decât ale noastre. Nu putem spune că dacă vom câştiga primele două meciuri le vom lua pe celelalte la relanti. În fiecare meci vom juca la maxim", a mai spus Kovacs.

Istvan Kovacs este pus în situaţia ingrată de a evolua la Londra împotriva Ungariei, ţara sa natală, dar spune că se simte român chiar şi în meciurile pe care le dispută împotriva selecţionatei maghiare. "Nu mi se pare ciudat că vom juca împotriva echipei Ungariei. Cunosc foarte bine jocul echipei Ungariei, am primit cea mai mare bătaie de la ei (n.r. - în două partide de pregătire din această vară), dar acum nu va fi aşa. Ei erau înainte cu pregătirea în momentul în care ne-am întâlnit. Eu sunt maghiar, dar în momentul în care conduc echipa României sunt român. Atunci fac toate eforturile pentru a învinge, chiar dacă jucăm împotriva echipei ţării mele. Nu se poate face însă o comparaţie cu Ungaria. Aici sunt doar 500 de sportivi, iar acolo sunt undeva mai mult de 10.000 de poloişti. În plus au mai multe bazine, pentru că polo e un sport care se face doar în bazin. Doar în Budapesta sunt 40 de bazine".

Echipa naţională de polo a României va evolua în grupa B, cu SUA (vicecampioană olimpică), Ungaria (campioană olimpică), Serbia (campioană mondială), Muntenegru (vicecampioană europeană) şi Marea Britanie. În grupa A au fost repartizate naţionalele Italiei, Kazakhstan, Spaniei, Australiei, Croaţiei şi Greciei. Conform regulamentului, după disputarea meciurilor din grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, de unde câştigătoarele vor juca semifinale şi, ulterior, finala mică şi finala mare. Competiţia de polo se va desfaşura între 29 iulie şi 12 august.

Eu sunt maghiar, dar în momentul în care conduc echipa României sunt român. Atunci fac toate eforturile pentru a învinge, chiar dacă jucăm împotriva echipei ţării mele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor