Poloiştii îşi fac bagajele pentru a decola spre Londra

Echipa naţională de polo a României (www.h2opolo.ro)
Bogdan Costea
23.07.2012

Singurul sport de echipă care va reprezenta România la Jocurile Olimpice, polo, îşi face bagajele pentru Londra. Aflaţi în cantonamentul de la Izvorani, poloiştii se pregătesc de decolarea spre capitala Marii Britanii, care va avea loc miercuri, 25 iulie, ei fiind printre primii români care vor intra “în focuri”, primul meci fiind programat pe 29 iulie, chiar cu Marea Britanie. În acelaşi avion se vor mai urca preşedintele COSR, Octavian Morariu, şi loturile de scrimă şi judo.

Pentru poloişti, obiectivul este unul cunoscut: calificarea în sferturile de finală, adică intrarea între cele mai bune 8 echipe. Va fi extrem de greu, căci România este favorită la jocurile din grupă doar împotriva Marii Britanii, iar pentru calificare ar mai fi nevoie de un succes. La turneul din acest an, "naţionala" de polo a României va mai juca cu Ungaria, triplă campioană olimpică, SUA, vicecampionii olimpici de la Beijing, Serbia, campioana lumii, plus Muntenegru, vicecampioana Europei. În grupa A au fost repartizate naţionalele Italiei, Kazakhstan, Spaniei, Australiei, Croaţiei şi Greciei.

Tricolorii au în palmares un loc 4 la Europenele din 1993 şi 2006, un loc 5 la Mondialul din 1975 şi un loc 6 la cel din 2005. La Olimpiadă, cea mai bună clasare e cea din 1976, când au terminat pe locul 4. În ultimii 28 de ani poloiştii s-au mai calificat o singură dată la Olimpiadă, în 1996, când au terminat pe poziţia a 11-a.


Ar fi vrut o grupă, a primit alta…

Cosmin Radu, căpitanul echipei, trece prin cea mai bună formă a carierei: finalist în Final Four-ul Ligii Campionilor cu Mladost Zagreb şi cotat drept cel mai bun centru din lume la Mondialul de anul trecut, Radu ar fi preferat ca la Londra să se afle într-o grupă fără Ungaria şi fără echipele din spaţiul ex-iugoslav. Dar norocul nu a ţinut cu el… “Suntem în cea mai grea grupă posibilă. În ultimul ciclu olimpic, an de an, am fost repartizaţi cu adversarii cei mai tari. Ştim că misiunea noastră la Jocurile Olimpice este foarte dificilă având în vedere că trebuie să învingem o echipă dintre Serbia, Ungaria, Muntenegru sau SUA. Vom da însă tot ce avem mai bun la aceste meciuri. Obiectivul nostru este calificarea între primele 8 naţiuni, iar pentru a-l realiza trebuie să fim în primele 4 din grupă. Suntem conştienţi de valoarea noastră ca grup, dar şi de valoarea celorlalte echipe. Din acest motiv, de cele mai multe ori preferăm să nu vorbim despre ce vom face sau pe ce loc ne vom clasa, ci să ne gândim mai mult la pregătire. Personal, îmi doresc foarte mult să trecem de grupe. Mai departe e greu de pronosticat cu cine şi cum vom juca, însă vor fi nişte meciuri aparte cu siguranţă”, anticipează Cosmin Radu, care nu crede că la Londra vor fi prea multe surprize în turneul olimpic. “La nivelul nostru, elementul surpriză nu prea există. Toate echipele vor juca la potenţialul maxim şi e greu de crezut că o echipă mai poate veni cu surprize. Jucăm unii împotriva celorlalţi de mai multe ori pe an, iar echipele suferă schimbări minore de componenţă”. Chiar dacă ştie că România este doar a 9-a pe lista favoritelor la JO, din 12 participante, Radu continuă să viseze. “Este prima mea participare la JO după alte trei tentative ratate la ultima partidă. Calificarea reprezintă, într-un fel, încununarea carierei mele de sportiv, fiind visul meu de când m-am apucat de polo. Medalia de aur ar face Olimpiada să fie perfectă pentru mine. Orice altceva e doar un rezultat bun. Să nu mă înţelegeţi greşit, dar o medalie de aur pentru echipa noastră este oarecum un miracol. Am spus ca noi ştim care ne este valoarea, însă vom încerca cu toate puterile noastre să ne autodepăşim”.

Calificarea reprezintă, într-un fel, încununarea carierei mele de sportiv, fiind visul meu de când m-am apucat de polo.

Lotul României la Olimpiadă:

Portari: Dragoş Stoenescu (Dinamo, 33 ani) şi Mihai Drăguşin (Steaua, 28ani), jucători: Cosmin Radu (Mladost Zagreb, 31 ani), Mihnea Chioveanu (CSM Digi Oradea, 25 ani), Ramiro Georgescu (Szolnok, 30 ani), Tiberiu Negrean (Szolnok, 24 ani), Alex Matei (Dinamo, 32 ani), Nicolae Diaconu (CSM Digi, 32 ani), Andrei Iosep (Navarra, 3 ani), Andrei Buşilă (CSM Digi, 3 ani), Dimitri Goanţă (Horgen, 25 ani), Alexandru Ghiban (CSM Digi, 26 ani), Kalman Kadar (CSM Digi, 33 ani).

Antrenori: Istvan Kovacs, Ciprian Câmpeanu. Conducător delegaţie: Anatolie Grinţescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor