Politico: Europa tot mai dependentă de dronele produse de firma chineză DJI
alte articole
Guvernele europene cumpără din ce în ce mai multe drone construite în China, în ciuda temerilor Statelor Unite, a raportat Politico.
Compania DJI deţine un monopol global asupra producţiei de drone - controlând 74% din piaţa mondială în 2018 - astfel încât agenţiile militare şi de poliţie franceze, olandeze, germane şi britanice devin tot mai dependente de drone chineze.
Reprezentanţii DJI au confirmat că o companie militară comercială franceză foloseşte drone pentru supraveghere, în timp ce în Germania, vehicule fără pilot sunt utilizate în marină. cu toate acestea un purtător de cuvânt al armatei germane a afirmat că nu are „cunoştinţă de nicio problemă de securitate” legată de utilizarea dronelor DJI.
Cu toate acestea, un reprezentant al Ministerului olandez Apărării a insistat asupra faptului că dronele chineze sunt folosite de către armata ţării doar pentru „diferite secţiuni de comunicaţii pentru a filma” şi nu sunt folosite pentru recunoaştere din cauza problemelor de securitate, Olanda folosind drone Raven construite în SUA pentru astfel de sarcini.
"Un număr de drone DJI au fost cumpărate pentru utilizare în proiecte neclasificate şi non-operative, cum ar fi producţia de ştiri, inspecţia conductelor de scurgere şi reclamă pentru vânzări de proprietăţi", a spus purtătorul de cuvânt al armatei olandeze. „În scopuri militare clasificate sunt achiziţionate alte sisteme”.
Forţele armate britanice au evitat, de asemenea, să folosească drone chinezeşti, dar poliţia britanică foloseşte frecvent drone pentru căutări de persoane, probleme de trafic rutier sau alte operaţiuni vitale de securitate.
Spre deosebire de majoritatea europenilor, agenţiile guvernamentale americane rămân extrem de îngrijorate de utilizarea dronelor DJI din cauza presupusei sensibilităţi a datelor despre infrastructura critică colectate în timpul filmărilor şi a posibilităţii ca aceste informaţii să fie obţinute de terţi - în ciuda nevoii masive de drone în misiunile de căutare şi salvare, monitorizarea frontierelor şi patrulare.
În iulie 2019, Departamentul de Interne al SUA a refuzat public să folosească drone DJI, întrucât „nu îndeplinesc standardele de asigurare a managementului datelor UAS [sistemelor aeriene fără pilot], dar, din cauza lipsei alternativelor, guvernul american a trebuit să recurgă la unele echipamente DJI, deşi cu unele ajustări la sistemele de securitate.
Cu toate acestea, interdicţia achiziţionării dronelor DJI a fost menţinută atât de armata americană, cât şi de Homeland Security (interne), care au apelat la UAV-uri realizate în China doar în cazuri punctuale.