Politicienii din R.Moldova joacă pe un teren minat (presa)

Jurnalul de Chişinău îl citează marţi pe liderul comuniştilor Vladimir Voronin, care promite proteste în masă şi alegeri anticipate, şi pe liberalul Mihai Ghimpu care se războieşte cu presa şi cu Vlad Filat, dând de înţeles că va lupta până la ultima picătură de sânge.
Guvernul Republicii Moldova, Chişinău. (Epoch Times România)
Epoch Times România
09.04.2013

Jurnalul de Chişinău îl citează marţi pe liderul comuniştilor Vladimir Voronin, care promite proteste în masă şi alegeri anticipate, şi pe liberalul Mihai Ghimpu care se războieşte cu presa şi cu Vlad Filat, dând de înţeles că va lupta până la ultima picătură de sânge.

''Ambii au parcă obiective diferite, dar comit una şi aceeaşi greşeală. Niciunul dintre cei doi nu-şi dă seama că s-a aventurat într-un război dinainte pierdut'', consideră editorialistul Nicolae Negru.

'Alegerile anticipate, în cazul în care vor avea totuşi loc, vor avea gust de scrum şi iz de pajişte pârjolită. Cum unii lideri de partide, din aroganţă sau inconştienţă, se încăpăţânează să arunce chibriturile aprinse împotriva vântului numit opinie publică, aerul va întoarce flăcările îndărăt, făcând ca vâlvătaia să se întindă peste propriile lor case politice', potrivit autorului.

Moscova moare de grija 'limbii moldoveneşti', scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău, revenind la comunicatul Ministerului rus de Externe în care îşi exprima dezacordul faţă de un proiect privind respectarea limbii române în Republica Moldova. 'Declaraţia 'MID' trebuie citită având în minte încercarea de resovietizare a spaţiului sovietic sub denumirea 'Uniunea Eurasiatică', despre care a vorbit Hillary Clinton la Dublin, dar şi ticul lui Putin, reflexul kaghebist de a acuza 'forţele externe' pentru problemele interne', subliniază comentatorul. Astfel Rusia îşi re-marchează teritoriul, pe care îl consideră parte a 'lumii ruse', a 'Rusiei istorice'.

'Duşmanii noştri cei mai răi suntem noi, nu ruşii!' susţine Constantin Tănase în Timpul, referindu-se la acelaşi subiect. 'Ruşii îşi promovează interesele lor naţionale şi imperiale. Problema e cum ne apărăm noi interesele noastre naţionale', se întreabă autorul, care accentuează că guvernarea de la Chişinău e ocupată cu problemele ei care nu au nimic cu interesele naţionale ale ţării, societatea civilă s-a încurcat şi ea în această luptă, presa la fel.

Nu mai puţin de 330 de milioane de dolari ies anual ilegal din Republica Moldova, relevă Adevărul. În anii 2001-2010, fluxurile financiare ilicite din Republica Moldova spre alte state au constituit 3,3 miliarde de dolari, relevă un raport al Centrului Global Financial Integrity.

Anii 2007 şi 2008 au fost perioada în care fluxurile ilegale de bani au înregistrat niveluri maxime în Republica Moldova, din ţară fiind scoase 446 milioane de dolari şi, respectiv, 507 milioane de dolari. Apogeul a coincis cu aşa-zisa liberalizare a economiei Republicii Moldova, iniţiată de guvernarea comunistă. Fluxuri mari de bani s-au înregistrat şi în 2010, când din ţară au ieşit 496 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor