Politicieni ruşi se întâlnesc cu Assad în Siria. OPCW pregătită să lanseze o investigaţie asupra armelor chimice
alte articole
Politicieni ruşi s-au întâlnit duminică cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, la o zi după un atac comun americano-franco-britanic asupra mai multor ţinte asociate cu presupusa utilizare de arme chimice de către guvernul din Damasc. Rusia, un aliat al lui Assad, a condamnat atacul.
Assad a lăudat sistemele de apărare aeriană din perioada sovietică pe care ţara sa le-a folosit pentru a doborî aproximativ 70 din cele 100 de rachete trase în timpul atacului, conform agenţiilor de ştiri ruse. De asemenea, liderul sirian a descris loviturile aeriene drept un act de agresiune din partea Occidentului, părere exprimată şi de deputaţii ruşi aflaţi în vizită.
De asemenea, în timpul întâlnirii, Assad ar fi acceptat invitaţia de a vizita Siberia, însă nu s-a stabilit data când va avea loc o asemenea vizită.
În plus, Rusia a cerut sâmbătă Consiliului de Securitate al ONU să adopte un proiect de rezoluţie privind condamnarea loviturilor aeriene, însă nu a reuşit în demersul său.
Vizita politicienilor a avut loc în aceeaşi zi în care agenţia de ştiri AFP a precizat că inspectori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) sunt pregătiţi să lanseze o investigaţie privind presupusa utilizare de arme chimice – clor gazos şi gaz sarin – de către Assad asupra civililor în atacul din 7 aprilie din oraşul sirian Douma.
Investigatorii au sosit sâmbătă în Siria, la scurt timp după încheierea loviturilor aeriene. Rusia şi Iran, ambele susţinând guvernul sirian, au criticat faptul că atacul a avut loc înainte ca OPCW să îşi desfăşoare ancheta.
Între timp, Assad a avut o întrevedere cu deputaţii ruşi, lideri ai altor state arabe, care au participat duminică în Arabia Saudită la summitul anual al Ligii Arabe, amânat de luna trecută din cauza alegerilor din Egipt.
Aproximativ 17 şefi de stat arabi urmează să participe la întâlnire de duminică din Dhahran, pe a cărui agendă este amestecul Iranului în problemele arabe, precum războiul civil din Yemen sau suportul acordat şiiţilor ce luptă în Irak. Assad nu a mai participat la acest summit din 2011, când organizaţia de 12 membri i-a suspendat statutul.
La summitul din Dhahran, urmează să fie abordat subiectul atacului din Siria. În timp ce Arabia Saudită a susţinut loviturile aeriene conduse de americani, Libanul şi Marocul le-au denunţat.
În plus, este primul summit al Ligii de când preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat intenţia de a muta ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim. Decizia a fost foarte criticată de statele arabe şi locuitorii lor.