Politica globală este afectată de platformele sociale

LONDRA - Actorul italian de comedie transformat în politician, Beppe Grillo, a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru un singur partid în alegerile din Italia de luna trecută - în ciuda evitării platformelor tradiţionale de campanie, cum ar fi televiziunea, în favoarea utilizării platformelor sociale precum Facebook pentru a-şi răspândi mesajul.
Beppe Grillo, comediant italian devenit politician. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.03.2013

LONDRA - Actorul italian de comedie transformat în politician, Beppe Grillo, a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru un singur partid în alegerile din Italia de luna trecută - în ciuda evitării platformelor tradiţionale de campanie, cum ar fi televiziunea, în favoarea utilizării platformelor sociale precum Facebook pentru a-şi răspândi mesajul. Analiştii spun că acesta este cel mai recent exemplu privind modul în care platformele sociale schimbă politica – bazându-se pe fenomenele recente, cum ar fi primăvara arabă.

După cum recunoaşte şi el, Beppe Grillo încearcă din greu să nu arate ca un politician. Dar 'Mişcarea [sa] 5 stele" a câştigat 25 la sută din voturi în alegerile italiene de luna trecută - cea mai mare pondere pentru un singur partid.

Adresându-se susţinătorilor săi, el a spus: "Am intrat într-o nouă fază, dar nu ştiu ce va aduce aceasta cu sine. Este incredibil". "Ne-am schimbat. Nu suntem doar o mişcare, ci suntem o comunitate."

Analiştii susţin că este o comunitate construită în spaţiul cibernetic. Grillo a evitat platformele tradiţionale de campanie, cum ar fi televiziunea şi ziarele – bazându-se în schimb pe platformele sociale, cum ar fi Facebook şi Twitter, unde are peste un milion de fani.

Graham Meikle este profesor de platforme sociale la Universitatea din Westminster, Londra.

"Când platformele sociale au devenit implicate în evenimentele politice de profil înalt din ultimii ani, cum ar fi alegerile italiene, alegerile iraniene din 2009, "Ocupaţi Wall Street" sau primăvara arabă, ceea ce am văzut de multe ori nu a fost doar nemulţumirea şi revolta împotriva politicii, dar şi împotriva modului în care este relatată politica", a spus el.

Meikle a declarat că succesul lui Beppe Grillo este un exemplu de cel mai înalt profil al puterii platformelor sociale în politică.

"Oamenii folosesc reţelele sociale pentru a-şi exprima puncte de vedere care nu sunt televizate, care nu sunt difuzate în ziar, şi pentru a permite împărtăşirea acestor idei cu ceilalţi şi conectarea cu alte persoane care le pot vedea prin intermediul acestor reţele şi care au acelaşi punct de vedere", a adăugat el.

Diferenţa dintre reţelele sociale şi alte mass-media este faptul că acestea sunt o conversaţie cu două sensuri, a spus Matt Freckelton. El este fondatorul site-ului Yatterbox, care urmăreşte activitatea pe platforme sociale a fiecărui deputat din Marea Britanie – oferind electoratului informaţii în timp real cu privire la activităţile politicienilor din Parlament şi chiar de multe ori în particular. Freckleton a citat ceea ce s-a întâmplat în timpul dezbaterii parlamentare recente privind legalizarea căsătoriei între homosexuali.

"O mulţime de politicieni din camere sau din afara camerelor au scris pe Twitter despre asta în timpul dezbaterii", a spus el. "Şi, în acel moment, am văzut că mulţi factori de decizie şi persoane doreau să îi influenţeze pe aceşti politicieni - publicul larg participa la dezbatere şi încerca să influenţeze modul în care aceşti politicieni vor vota - ceea ce ar afecta în mod direct legile care sunt adoptate în această ţară."

Douglas Carswell este un parlamentar al Partidului Conservator cu o prezenţă online activă. El este autorul cărţii "Sfârşitul politicii şi naşterea Democraţiei". "Internetul schimbă politica. Schimbă destul de profund modul în care aplicăm democraţia", a spus el.

"Acesta ne permite să strângem păreri, ne permite să împărtăşim idei", a spus Carswell. "Acesta ne permite să facem multe din lucrurile pe care partidele politice le făceau anterior şi cred că acest lucru este o provocare atât pentru oamenii din clădirea din spatele meu, cât şi pentru cetăţeni, deoarece ei descoperă noi modalităţi prin care pot influenţa efectuarea anumitor lucruri."

Fie că e vorba de străzile din lumea arabă – fie de coridoarele parlamentelor occidentale – observatorii susţin că platformele sociale zdruncină ordinea politică stabilită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor