Poliţia din Bielorusia trage cu muniţie de război în protestatari. 6000 de arestaţi [video]
alte articole
Poliţia a folosit muniţie de război în momentul în care a fost ţinta mulţimii violente în Bielorusia, a declarat Ministerul de Interne, citat de BBC.
În Brest, poliţia a fost vizată de un „grup de cetăţeni agresivi, cu tije metalice în mâini”; „armele de foc au fost folosite pentru a proteja viaţa şi sănătatea angajaţilor”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne.
Pe măsură ce au apărut detalii despre incidentul petrecut în oraşul Brest, din sud-vest, Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat utilizarea violenţei de către autorităţi.
Un manifestant a fost rănit în incidentul de marţi la Brest, însă oficialii susţin că poliţia a reacţionat în autoapărare.
Protestatarii au acuzat poliţia de brutalitate în urma alegerilor prezidenţiale de duminică.
Şefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că rapoartele au sugerat „o tendinţă de arestări masive cu încălcarea clară a standardelor internaţionale de drepturi ale omului”.
Un echipaj BBC a fost atacat de poliţie marţi seară.
Protestele au izbucnit la câteva ore după ce liderul bielorus Alexander Lukaşenko a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale.
Alegerile au fost condamnate de UE, fiind etichetate „nici libere, nici corecte”. Principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tikhanovskaia, a fost reţinută înainte de a fugi în Lituania vecină.
UE „consideră sancţiuni”
Lukaşenko a câştigat, potrivit variantei oficiale, 80% din voturile de duminică, dar au existat acuzaţii de fraudare a voturilor. Şeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat că bieloruşii şi-au arătat „dorinţa pentru schimbare democratică” în campania electorală.
Ministrul suedez de Externe susţine că miniştrii de externe ai UE se vor întâlni vineri pentru a discuta impunerea de sancţiuni asupra Minsk-ului.
Preşedintele lituanian Gintanas Nauseda a declarat miercuri că Lituania, Polonia şi Letonia sunt pregătite să medieze un dialog, cu condiţia ca autorităţile din Bielorusia să oprească violenţa împotriva protestatarilor, să elibereze manifestanţii reţinuţi şi să formeze un consiliu naţional cu membri ai societăţii civile. Alternativa, a avertizat el, sunt sancţiunile.
Secretarul de stat Mike Pompeo, a subliniat şi el că votul „nu a fost liber şi corect”, adăugând că bieloruşilor „ar trebui să li se acorde libertăţile pe care le solicită”.
Tikhanovskaya a fost reţinută timp de şapte ore, în momentul în care a depus plângere pentru fraudarea alegerilor. Marţi dimineaţă ajunsese în Lituania unde s-a refugiat.
Borrell a acuzat autorităţile că ar fi folosit „violenţă disproporţionată şi inacceptabilă care a provocat cel puţin o victimă şi numeroşi răniţi”.
Internetul, care a fost blocat în Bielorusia de câteva zile, a revenit la normal, pe scară largă, miercuri dimineaţă.
Au existat numeroase rapoarte despre violenţa poliţiei. Un protestatar a murit, iar alţi 200 au fost răniţi, unii grav. Autorităţile au făcut 6.000 de arestări.
Sute de femei care purtau haine albe şi care aveau în mâini flori au ieşit miercuri în stradă la Minsk pentru a solicita încetarea violenţei poliţiei. O mulţime de peste 100 de oameni se adunase mai devreme în afara unei închisori din Minsk, aşteptând veşti despre rudele şi prietenii reţinuţi.