Bielorusia zdruncinată de a treia noapte de proteste
alte articole
Protestatarii s-au confruntat cu poliţia anti-revoltă a treia noapte consecutiv în oraşe din Bielorusia.
Uniunea Europeană a ameninţat că va reimpune sancţiuni în legătură cu presupusele fraude în alegeri şi pentru represiunea violentă a manifestanţilor, care au ieşit în stradă nemulţumiţi de rezultatele publicate de comisia electorală.
După alegeri, Svetlana Tikhanovskaia, principalul contracandidat al veşnicului preşedinte Alexander Lukaşenko, a declarat că a fugit din ţară în Lituania pentru a-şi proteja copiii.
Forţele de securitate au tras cu gloanţe de cauciuc şi grenade flash-bang pentru a dispersa mii de protestatari în capitala Minsk.
Prezenţa masivă a poliţiei nu a reuşit să-i descurajeze pe protestatari, care au ieşit în stradă în a treia noapte consecutiv, acuzându-l pe Alexander Lukaşenko că ar fi fraudat rezultatul alegerilor de duminică.
Martorii au raportat că au văzut forţe de securitate reţinând zeci de oameni şi bătând protestatarii în plină stradă.
În materialele distribuite pe reţelele de socializare, s-a văzut cum forţele de securitate spărgeau geamurile maşinilor în trafic şi trăgeau oamenii afară din vehicule pentru a-i ataca şi aresta.
Reporterii Agenţiei France Presse au văzut poliţiştii atacând fotojurnaliştii din presă, scoţându-le cardurile de memorie din aparate şi spărgând obiectivele. Un fotograf al Associated Press a coroborat afirmaţiile.
Numeroşi şoferi claxonează în trafic în semn de solidaritate cu opoziţia, iar protestatarii ieşiţi în stradă mărşăluiesc şi cer demisia guvernului.
Svetlana Tikhanovskaia, soţia unui blogger închis, care a câştigat sprijin masiv în demersul ei împotriva lui Lukaşenko, a apărut marţi dimineaţă într-un videoclip în care a spus că a părăsit ţara refugiindu-se în Lituania vecină, de dragul siguranţei copiilor ei.
„M-am gândit că toată această campanie m-a întărit cu adevărat şi mi-a dat atât de multă putere încât să mă descurc cu orice”, a spus ea într-un videoclip emoţionant. „Dar, probabil, sunt încă o femeie slabă. Am luat o decizie foarte dificilă pentru mine”, a spus ea, adăugând că nu merită ca cineva să-şi piardă viaţa de dragul tulburărilor politice.
„Copiii sunt principalul lucru în viaţă”, a spus Tikhanouskaia, care a candidat după ce soţul ei, Syarhei, a fost închis pentru activismul său anti-guvernamental.
Presa de stat din Bielorusia a lansat un al doilea videoclip în care Tikhanovskaia a cerut suporterilor să nu protesteze. Aliaţii ei susţin însă că materialul a fost înregistrat în timp ce Tikhanouskaia era supusă la presiuni.
Linas Linkevičius, ministrul de Externe al Lituaniei, a declarat că Tikhanovskaia este în siguranţă în ţara lui.
UE a condamnat rezultatul alegerilor de duminică, în care, comisia electorală a declarat că Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile cu 80%. Potrivit variantei oficiale, Tikhanovskaia, în vârstă de 37 de ani, s-a clasat pe locul doi, cu 10%, în ciuda faptului că a organizat mitinguri de campanie uriaşe, despre care observatorii au spus că reprezintă cel mai mare spectacol de sfidare a regimului Lukaşenko din ultimii 26 de ani, cât s-a aflat acesta la putere.
Bruxelles-ul a declarat că alegerile nu au fost „nici libere, nici corecte” şi a avertizat că îi poate pedepsi pe cei responsabili pentru „violenţă, arestări nejustificate şi falsificarea rezultatelor alegerilor”.
De asemenea, UE a acuzat guvernul lui Lukaşenko de „violenţă disproporţionată şi inacceptabilă” faţă de protestatari şi a spus că îşi revizuieşte relaţiile cu Minskul.
Guvernul din Bielorusia a declarat marţi că peste 2.000 de persoane au fost reţinute în toată ţara pentru participarea la protestele ilegale de luni seara şi în primele ore ale zilei de marţi.
Potrivit oficialilor, 21 de poliţişti au fost răniţi în confruntările cu protestatarii, iar cinci dintre ei au fost spitalizaţi.
În ziua precedentă, guvernul raportase peste 3.000 de persoane reţinute şi 89 de răniţi, inclusiv 39 de ofiţeri.
Prima victimă a fost confirmată luni, când poliţia a spus că un bărbat a murit după ce o grenadă i-a explodat în mână.
Internetul a rămas blocat pentru a treia zi consecutiv, ceea ce pare a fi o încercare a autorităţilor de a îngreuna coordonarea protestelor.
Casa Albă a declarat că este „profund preocupată” de violenţe. Polonia s-a oferit să acţioneze ca mediator între Lukaşenko şi opoziţie şi a solicitat un summit UE de urgenţă.
Lukaşenko a promis să nu permită Bielorusiei să fie „ruptă” şi i-a etichetat pe protestatari drept pioni ai puterilor străine.
Ministerul de Externe din Bielorusia a declarat marţi că are dovezi „solide” de „ingerinţe din străinătate”.