Lukaşenko muşcă / Bielorusia: Candidata opoziţiei fuge în Lituania, este supusă şantajului

Ultimul dictator al Europei, Alexander Lukașenko, intervine brutal împotirva protestelor pro-democraţie
Ultimul dictator al Europei, Alexander Lukașenko, intervine brutal împotirva protestelor pro-democraţie (NurPhoto / Contributor / Getty Images)

Potrivit Comisiei electorale din Bielorusia, rezultatele anticipate ale alegerilor arată că preşedintele actual, Alexander Lukaşenko, a obţinut 80,23 la sută din voturi, în timp ce principalul său contra-candidat, candidata opoziţiei Svetlana Tikhanovskaya a câştigat 9,9%.

Proteste în masă au început duminică seara în centrul capitalei Minsk, manifestanţii ieşind în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor. Opozanţii preşedintelui din Bielorusia, Lukaşenko, susţin că voturile au fost fraudate.

Comentând rezultatele alegerilor din ziua anterioară, secretariatul candidatei de opoziţie, Svetlana Tikhanovskaia, a cerut o tranziţie „paşnică” a puterii de la Alexander Lukaşenko, pe fondul protestelor în curs de desfăşurare în ţară.

Protestele s-au transformat în confruntări cu poliţia anti-revoltă şi, potrivit Ministerului de Interne al ţării, aproximativ 3.000 de persoane au fost reţinute în timpul mitingurilor. Cel puţin 50 de protestatari şi 39 de poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor, a adăugat ministerul.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat pentru The Guardian că Svetlana Tikhanovskaia a fost reţinută de autorităţile din Bielorusia timp de şapte ore după ce a depus o plângere împotriva rezultatului alegerilor. Svetlana Tikhanovskaia a trecut graniţa către Lituania, spre dimineaţă, a anunţat acesta.

"Acum se află în Lituania, se odihneşte şi vom vedea care sunt planurile şi intenţiile sale ulterioare", a afirmat el adăugând că nu poate dezvălui anumite detalii.

Un membru al echipei sale de campanie a declarat că Tikhanovskaya fusese forţată să părăsească ţara de către guvern în schimbul eliberării managerului ei de campanie, Maria Moroz, deţinută de poliţie încă de sâmbătă.

Într-un videoclip publicat marţi dimineaţă, Tikhanovskaya vizibil tulburată a indicat că a primit un ultimatum. „Doamne fereşte să faci faţă genului de lucruri pe care le-am înfruntat”, a spus ea. „Copiii sunt cel mai important lucru din viaţa noastră.”

Veronika Tsepkalo, o aliată a Svetlanei Tikhanovskaia, a afirmat pentru Guardian că a fugit şi ea din ţară, seara târziu, după ce i s-a spus că există un „ordin de arestare” pe numele ei. Aceasta se întorsese în Bielorusia cu o zi mai devreme din Rusia, unde soţul ei, fost candidat la preşedinţie, a fugit luna trecută.

Echipa Svetlanei Tikhanovskaia nu a putut-o contacta telefonic, luni, după ce a depus o contestaţie împotriva rezultatelor oficiale la comisia electorală din Minsk.