Bielorusia - Contracandidatul lui Lukaşenko refuză să recunoască rezultatul alegerilor [video]
alte articole
Opoziţia din Bielorusia a respins rezultatele alegerilor prezidenţiale de duminică, care au fost marcate de abuzuri precum măsluirea voturilor, ţara pregătindu-se pentru o a doua noapte de proteste generate de rezultatul alegerilor care, în varianta oficială, au fost câştigate de dictatorul Alexander Lukaşenko.
"Voi crede doar ce văd cu ochii mei - majoritatea ne vrea pe noi ", a declarat Svetlana Tikhanovskaia, principalul contracandidat al lui Lukaşenko, jurnaliştilor din Minsk, luni, după ce presa a publicat rapoarte masive privitoare la fraudă electorală în timpul alegerilor de duminică.
Tikhanovskaia a spus că se consideră câştigătoare, şi în niciun caz nu este Lukaşenko, calificând alegerile ca fiind fraudate pe scară largă. "Autorităţile ar trebui să se gândească la moduri de a ne transmite paşnic puterea", a spus ea. „Mă consider câştigătorul acestor alegeri.”
Asistenţii ei au spus că opoziţia doreşte renumărarea voturilor la secţiile de votare, unde au existat rapoarte de modificare a buletinelor. Aceştia au mai spus că opoziţia doreşte să poarte discuţii cu autorităţile despre cum poate avea loc o schimbare paşnică a puterii.
Lukaşenko se confruntă cu cea mai profundă criză în cei 26 de ani de când se află la putere şi a ameninţat că va zdrobi orice miting ilegal. El a susţinut că protestele au fost organizate din străinătate, arătând cu degetul către Polonia, Marea Britanie şi Cehia.
Tikhanovskaia s-a abţinut să participe la protestele masive care au avut loc în capitala Minsk, iar echipa sa a lansat un mesaj, luni seară, spunând că se tem că apariţia sa în stradă ar putea duce la „provocări”.
Dar scenele înfiorătoare de violenţă comise de autorităţi pe străzile din Minsk şi alte zeci de oraşe din Bielorusia au şanse să determine ieşirea în stradă a multor protestatari.
Protestele au fost în mare parte descentralizate, fără un lider clar, deşi bloggeri populari pe social media au jucat un rol important în coordonarea lor. Protestatarii care se organizează pe canalele Telegram au discutat despre aducerea de echipamente de protecţie, precum ochelari de protecţie şi truse de prim ajutor, deoarece se aşteptau la confruntări noi cu poliţia anti-revoltă înarmată cu bastoane, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă.
Comisia electorală a Bielorusiei a raportat luni seara că Lukaşenko a câştigat 80,08% din voturi, în timp ce Tikhanovskaia a luat doar 10,09%, în ciuda unui val popular de susţinere pentru candidatul opoziţiei, ale cărui mitinguri politice au atras unele dintre cele mai mari mase de oameni.
Rezultate preliminare similare publicate duminică au determinat proteste fără precedent în oraşele din ţară, reprezentând cea mai mare ameninţare pentru Lukaşenko - supranumit ultimul dictator al Europei. Observatorii străini au refuzat să declare alegerile din Bielorusia ca fiind libere şi corecte din 1995.
Poliţia a reţinut aproximativ 3.000 de persoane în confruntările sângeroase de duminică, a declarat Ministerul de Interne, peste 2.000 dintre ele având loc în provincie, unde sprijinul pentru Lukaşenko este mai mare decât în capitală.
Lukaşenko a declarat luni că nu va accepta mitingurile opoziţiei, numind protestatarii „oi” aflate sub control străin, care „doresc să strice vacanţa”.
"Am avertizat că nu va exista un maidan, oricât de mulţi vor acest lucru", a spus Lukaşenko luni, referindu-se la revolta populară din Ucraina care l-a răsturnat pe Viktor Ianukovici în 2014. "Oamenii trebuie să se potolească, să se calmeze", a spus el.
Victoria lui Lukaşenko a fost repede aprobată de preşedintele chinez Xi Jinping şi Vladimir Putin din Rusia, care a fost în conflict cu Lukaşenko în ultimele săptămâni. Într-un mesaj de felicitare, Putin i-a cerut lui Lukaşenko să ia în considerare integrarea economică şi juridică suplimentară cu Rusia, opoziţia avertizând că ar submina suveranitatea Bielorusiei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu l-a felicitat pe Lukaşenko şi într-o declaraţie a solicitat reţinere şi încetarea violenţei în stradă.
Un reporter al The Guardian a raportat că poliţia a folosit tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor, pe când fotografiile arătau medici care acordau prim ajutor unor protestatari plini de sânge având răni provocate de bastoane şi gloanţe de cauciuc.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a cerut Bielorusiei să publice rezultatele exacte şi a condamnat violenţa împotriva susţinătorilor opoziţiei. „Hărţuirea şi represiunea violentă a protestatarilor paşnici nu au loc în Europa”, a spus ea.
Lukaşenko se confruntă deja cu un val de nemulţumire fără precedent din cauza căderii economiei şi modului în care a administrat pandemia virusului Wuhan.
În campania electorală, Lukaşenko a arestat şi hărţuit candidaţii din opoziţie şi a vizat aliaţii străini, acuzând Moscova de trimiterea de mercenari pentru a destabiliza ţara.