Poliţia de frontieră bosniacă contestă că migranţii sunt ţinuţi în cuşti

Tabără de imigranţi în apropierea punctului de frontieră Maljevac dintre Bosnia şi Croaţia, în apropierea oraşului bosniac Velika Kladusa, 24 octombrie 2018 (Elvis Barukcic/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.04.2019

Poliţia de frontieră bosniacă a negat faptul că maltratează migranţi, după ce câţiva activişti au difuzat un material video care ar înfăţişa copii şi alte persoane în cuşti într-un centru de frontieră din Bosnia, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie publicată marţi, poliţia a susţinut că materialul video difuzat de grupul “Are You Syrious” este înşelător, întrucât centrul de la punctul de trecere a frontierei Klobuk este doar un centru de detenţie temporară a migranţilor ilegali.

“Poliţia de frontieră a Bosniei şi Herţegovinei neagă tratarea inumană a migranţilor la IBCP Klobuk în spaţiile pe care le avem la dispoziţie”, potrivit declaraţiei.

“Spaţiile sunt folosite pentru şederi mai scurte de până la 6 ore şi migranţii nu stau mai mult de două ore acolo”, a adăugat poliţia.

Un material video cu migranţi irakieni, inclusiv cinci copii, ţinuţi într-un centru de detenţie de frontieră în ce păreau a fi cuşti a fost publicat marţi de grupul pro-imigraţie.

Poliţia a mai susţinut că centrul respectiv, care a primit fonduri din partea Uniunii Europene, nu este o clădire “clasică” şi, prin urmare, nu are ziduri obişnuite, ci improvizaţii similare gardurilor.

Centrul localizat la graniţa cu Muntenegru funcţionează ca o oprire temporară a migranţilor ilegali, înainte ca aceştia să fie deportaţi.

Poliţia a mai precizat că centrul dispune de aer condiţionat şi încălzire, supraveghere video, condiţii sanitare şi acces la lumina soarelui, adăugând că migranţii nu sunt închişi acolo.

Bosnia a devenit o ţară de tranzit importantă pentru migranţii din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care speră să ajungă în Uniunea Europeană.

Peste 23.000 de persoane au traversat anul trecut statul balcanic montan în încercarea de a trece graniţa cu Croaţia şi de a ajunge în ţări membre UE.

Însă Bosnia are propriile dificultăţi economice şi politice şi mulţi bosniaci nu au fost prea dornici să îi primească pe vizitatorii lor pasageri.

UE a oferit unele ajutoare pentru a combate afluxul migranţilor, dar Bosnia a acţionat lent în ceea ce priveşte deschiderea unor centre de recepţie şi mulţi migranţi locuiesc în tabere improvizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor