Imigranţi salvaţi în apropierea Libiei deturnează un vas şi îi schimbă cursul spre Europa

Un soldat al forţelor speciale malteze păzeşte un grup de imigranţi la bordul petrolierului El Hiblu 1
Un soldat al forţelor speciale malteze păzeşte un grup de imigranţi la bordul petrolierului El Hiblu 1 (Screenshot)

Un petrolier turcesc a fost deturnat miercuri de un grup de peste 100 de imigranţi salvaţi în largul coastei libiene, potrivit mai multor autorităţi europene, potrivit Euronews.

Nava El Hiblu 1 se afla în drum spre Libia după ce a interceptat o ambarcaţiune ce avea la bord 108 imigranţi. După salvarea grupului, nava se pare că a fost deturnată, apoi redirecţionată spre Europa.

Autorităţile malteze au reuşit să stabilească contactul cu căpitanul navei, care a precizat că a fost ameninţat de imigranţi şi i s-a cerut să schimbe cursul spre Malta.

Joi dimineaţă vasul a pătruns în apele malteze şi, ulterior, autorităţile locale au urcat la bordul său.

Forţele armate malteze au escortat apoi petrolierul într-un port, unde o investigaţie urma să fie preluată de poliţie, potrivit unei declaraţii guvernamentale.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a folosit cuvântul „piraţi” pentru a se referi la grupul de imigranţi salvaţi, promiţând că nu le va permite niciodată acestora să vadă Italia mai aproape decât „cu un telescop”.

Salvini a reiterat poziţia sa într-un mesaj postat pe Facebook miercuri seara, în care a precizat: „Nu mi-am schimbat părerea: prioritatea mea este siguranţa italienilor. Porturile rămân închise”.

Iniţiativa privată Mediterranea a cerut autorităţilor europene să se „comporte precum civilizaţia legală care se proclamă a fi”, cerându-le să ţină cont de faptul că imigranţii sunt „fiinţe umane care au fugit din iad”.

Organizaţia Doctori Fără Frontiere a susţinut că este vorba de o situaţie „disperată şi periculoasă” care a evidenţiat „sistemul defect în largul mării şi disperarea oamenilor vulnerabili”.

Un raport ONU publicat în decembrie 2018 a precizat că imigranţii care fug din Libia au înfruntat „orori inimaginabile”, inclusiv tortură, viol în grup, sclavie şi trafic de persoane.

Operaţiunea Sophia

Incidentul cu deturnarea navei El Hiblu 1 a fost raportat la scurt timp după ce Uniunea Europeană a anunţat săptămâna aceasta că va restrânge amploarea misiunii de salvare în Mediterană – Operaţiunea Sophia – prin suspendarea patrulelor maritime care împiedică imigranţii să efectueze periculoasa călătorie maritimă către Europa.

O serie de grupuri pentru drepturile omului au criticat decizia, afirmând că aceasta este o dovadă că liderii europeni încearcă să evite responsabilitatea în mijlocul crizei migraţiei.

Judith Sunderland, director asociat la Human Rights Watch, a declarat: „Deşi în mod categoric nu este mandatul său, navele Operaţiunii Sophia au salvat vieţile a zeci de mii de persoane”.

„Indiferent ce anume aţi crezut despre Operaţiunea Sophia, această evoluţie ilustrează voinţa guvernelor UE de a face orice pentru a evita responsabilitatea faţă de refugiaţi şi imigranţi şi ilustrează disponibilitatea lor de a condamna femei, bărbaţi şi copii la abuzuri în Libia”.