Poliţia daneză confiscă mii de euro de la refugiaţi

Poliţia daneză a confiscat mii de euro de la refugiaţi pe baza unei legi controversate adoptată la începutul acestui an, cu scopul de a reduce fluxul de refugiaţi care doresc să ajungă în Danemarca.
Poliţia daneză păzeşte un tren care transportă refugiaţi în staţia de tren Rodby, sudul Danemarcei, 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.07.2016

“Poliţia din Copenhaga a confiscat aproximativ 79.600 de coroane daneze (circa 10.700 euro) de la cinci străini care încercau să pătrundă în ţară cu acte de identitate false”, a precizat poliţia într-o declaraţie publicată joi.

Banii au fost confiscaţi de la doi bărbaţi şi trei femei care au fost arestaţi marţi seară la aeroportului din Copenhaga şi plasaţi în detenţie pentru utilizarea de documente false.

Poliţia a adăugat că cei cinci arestaţi au cerut azil, lucru care este evaluat în prezent.

La sfârşitul lunii ianuarie, legiuitorii danezi au aprobat o propunere controversată pentru a confisca bunurile de valoare ale refugiaţilor cu scopul declarat că îi ajută să acopere costurile de găzduire şi întreţinere a acestora în ţară.

Proiectul de lege este considerat a fi cea mai recentă încercare a guvernului danez de centru-dreapta de a reduce fluxul de migranţi ce doresc să ajungă în ţară.

Proiectul permite poliţiei să confişte bunuri persoanele în valoare de peste 10.000 de coroane daneze (aproximativ 1.450 dolari) de la solicitanţii de azil în timp ce cazurile lor sunt procesate. De asemenea, include măsuri precum amânarea reunificării familiilor refugiaţilor pentru cel puţin trei ani.

Propunerea a fost întâmpinată de un val puternic de critici în ţară şi străinătate.

Danemarca nu este prima ţară europeană care confiscă bunurile persoanele ale solicitanţilor de azil.

Elveţia a fost criticată pentru că a confiscat bunurile personale de la aproximativ 100 persoane în 2015. Conform reglementărilor elveţiene, solicitanţii de azil trebuie să predea bunurile a căror valoare depăşeşte 1.000 de dolari.

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi a avertizat că aceste propuneri încalcă Convenţia ONU pentru Refugiaţi şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Europa înfruntă un val fără precedent de refugiaţi, care au fugit din ţări lovite de conflicte din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria. Anul trecut peste un milion de refugiaţi au ajuns pe continentul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor